díjak

2019.09.23. 23:54

Átadták a 2019-es múzeumpedagógiai elismeréseket

Az életműdíjat idén Kustánné Hegyi-Füstös Ilona vehette át, aki 37 éve a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa.

Budapest, 2017. május 15. A Toldi ballada inspirálta erõpróba az Arany János születésének 200. évfordulója alkalomból rendezett, Önarckép álarcokban címû kiállításon a Petõfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2017. május 15-én, a kiállításmegnyitó napján. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai Nívódíjjal a 17. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, hétfőn Szentendrén.

A magyar múzeumi szféra világszínvonalú – hangsúlyozta az eseményen Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: a család a társadalom alapegysége, a gyerekek pedig a jövő zálogai. A mi felelősségünk átadni nekik az általunk is birtokolt tudást és szellemi örökséget.

A 2019-es Múzeumpedagógiai Nívódíjat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Titkos átjáró, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szín/forma/tér/fény, a Magyar Nemzeti Galéria Girlpower, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum pedig Mindent értünk című programjával nyerte el.

Topolya Község Múzeuma Egy élet regénye című projektje elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a szolnoki Damjanich János Múzeum Újradizájnolva című programja kapta, az Országos Közgyűjtemények Szövetségének különdíját pedig a Gödöllői Királyi Kastély Egy kastély titkos élete című projektje nyerte el.

A 2013-ban alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat idén Kustánné Hegyi-Füstös Ilona vehette át, aki 37 éve a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa. Az elismerést kétévente ítélik oda egy évtizedek óta a szakmában dolgozó, komoly tudományos munkát is maga mögött tudó szakembernek.

A szakmai konferenciával egybekötött rendezvényen Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: a magyar múzeumi szakma az állandó változás állapotában van, életbevágó kulcskérdés az innováció minden hazai intézmény számára.

Az elmúlt évben 10,5 millió látogatójuk volt a magyar múzeumoknak – tette hozzá.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese elmondta: a Múzeumpedagógiai Nívódíjra idén az előző években megszokottnál több, összesen 19 pályázat érkezett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!