Sport a kortárs magyar művészetben

2020.07.16. 14:58

Illyés Tibor sorozatban harmadszor Ezüstgerely-díjas

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban csütörtökön kihirdették az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben pályázat díjazottjait, és megnyitották azt a kiállítást, amelyen megtekinthetők a legjobb alkotások.

Budapest, 2020. július 16. Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere, a sportfotó kategória elsõ helyezettje dijával az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar mûvészetben címû pályázat eredményhirdetésén a budapesti Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében 2020. július 16-án. Négy kategóriában - sportfotó, képzõmûvészet, alkalmazott mûvészet, sportirodalom, film-videó - hirdették ki a díjazottakat. Sportfotó kategóriában 54 pályázó 248 mûvet küldött be, közülük harmadszor is Ezüstgerely-díjas lett Illyés Tibor öt sorozatával és egy fotójával. A pályázat képeibõl rendezett kiállítás augusztus 16-áig hétfõ kivételével 10 és 17 óra között látogatható. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

„A Sportmúzeum idei első kiállítását nyitom meg most. Az elmúlt időszakban karanténba kerültek a műtárgyak is, ugyanis eredetileg áprilisban szerettük volna megnyitni a tárlatot” – mondta Szabó Lajos igazgató a kétévente kiírt pályázat kiállításáról, amely augusztus 16-áig hétfő kivételével 10 és 17 óra között látogatható.

„A hétköznapokban nem is gondoljuk át, mennyire összetartozó terület a sport és a művészet. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy vannak, akik a mozgást is terápiára használják, és terápiás módszer, sok mindenre gyógyír például a festészet is”

- mondta Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, hozzátéve, ez a kiállítás azoknak az ünnepe, akik a sporttevékenységeket művészi alkotásokba, grafikákba, festményekbe, szobrokba öntik.

Bodnár András, a MOB Mező Ferenc Sportbizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a kétévente meghirdetett Ezüstgerely-pályázat 1962-ben egyéni művészeti alapítványként indult, és az állam mindig támogatta.

Ezt követően Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Szabó Lajos kihirdette a különböző kategóriák – sportfotó, képzőművészet, alkalmazott művészet, sportirodalom, film-videó – díjazottjait. Sportfotó kategóriában 54 pályázó 248 művet küldött be, közülük harmadszor is Ezüstgerely-díjas lett Illyés Tibor, az MTI fotóriportere öt sorozatával és egy fotójával.

„2016 és 2018 után ez a harmadik Ezüstgerely-díjam. Hozzám legközelebb a vívóképek állnak, már csak azért is, mert a fiam, Ádám is vív. A most díjazott sorozatokból kettő is a vívásról szól”

- ismertette Illyés Tibor.

Elmondta, egyik sorozata a tavalyi budapesti vívó-világbajnokságon készült, és ezek nem szimpla akcióképek, látványban kicsit másképp mutatják meg a vívás szépségét. „A másik, Egy kis csapat nagy napja című sorozat az utánpótlás-vívásról szól, ezt azért szeretem különösen, mert a fiam is a képen látható gyerekek között vív. Jó ismerőseim a szereplők, így fényképezni is könnyebb volt őket” – fogalmazott Illyés Tibor.

A Sport a kortárs magyar művészetben pályázat Ezüstgerely-díjazottjai:

Sportfotó: Illyés Tibor

Képzőművészet: Ambrus Éva

Alkalmazott művészet: Dluhopolszky László

Sportirodalom: Dénes Tamás

Borítókép: Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere, a sportfotó kategória első helyezettje dijával az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben című pályázat eredményhirdetésén a budapesti Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében 2020. július 16-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!