kicsit másképp

2020.08.18. 11:37

Rendhagyó programokkal vár mindenkit a debreceni karneváli hét

Bár az idén hiányoznak a karnevál megszokott központi elemei, ünnepi díszbe öltöznek a város közterei és koncertekkel, kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Debrecen, 2020. augusztus 13. A Szent Korona nevű kompozíció díszítésén dolgoznak a Debreceni Virágkarneválra készülő kocsikat bemutató sajtótájékoztató előtt Debrecenben 2020. augusztus 13-án. A virágkocsikat a nagyerdei Szent II. János Pál pápa téren tekinthetik meg az érdeklődők. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Újabb rendezvényekkel bővül az augusztus 20-ai virágkarneválhoz kapcsolódó karneváli hét programsorozata, amely vasárnap kezdődött a Galiba gyermekfesztivállal a debreceni nagyerdei vidámparkban – közölték a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), a megyeszékhely kulturális alpolgármestere azt mondta, hogy bár az idén hiányoznak a karnevál megszokott központi elemei, mint a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulása, átalakulnak, ünnepi díszbe öltöznek a város közterei, és Debrecen számos pontján várják színes, kulturális programokkal az érdeklődőket.

Az egyik ilyen átalakuló helyszín a régi városháza udvarán kialakított „tündérkert”, ahol hétfőtől augusztus 23-ig minden este más-más formáció zenével, tánccal, irodalommal várja közönséget – tette hozzá, megemlítve, hogy a teljesen megújult, szombaton átadott belvárosi Dósa nádor téren pedig fúvós térzenével várják esténként az érdeklődőket.

Majoros László, a VIRÁGZÁS – műterem a szabadban program főszervezője a virágkarneválok több mint fél évszázados történetében egyedülálló kezdeményezésről tájékoztatott: a nagyerdei Medgyessy sétányon 48 debreceni és a városhoz kötődő képzőművész egy napra nyilvánossá teszi az alkotómunkát, és az érdeklődők előtt készíti el virágtémájú festményét, grafikáját. A munkálatok közben két alkalommal, „félkész” és „kész” címmel tartanak tárlatvezetést – fűzte hozzá.

A virágok mellett természetesen az idén a hazai táncosoké lesz a főszerep a karneváli héten – hangoztatta Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője.

Augusztus 20-án a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatja be a trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából Együtt 100 című közös produkcióját a 70 éves Debreceni Népi Együttes és a 30 éves Főnix Táncegyüttes – tette hozzá, megjegyezve, hogy a történelmi Magyarország elfeledett folklórkincsei kelnek életre a közös táncházi produkcióban.

A 30 év a keringő bűvöletében címmel pedig a szintén 30 éves Valcer Táncstúdió jubileumi gálaműsorát tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 19-én Debrecenben, a virágkarneváli hét keretében – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Borítókép: A Szent Korona nevű kompozíció díszítésén dolgoznak a Debreceni Virágkarneválra készülő kocsikat bemutató sajtótájékoztató előtt Debrecenben 2020. augusztus 13-án. A virágkocsikat a nagyerdei Szent II. János Pál pápa téren tekinthetik meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!