kiadványok

2020.11.18. 16:30

Három új kötet jelent meg a FISZ kiadásában

Egy formabontó elsőkönyv, egy verseskötet és egy nagyszabású erdélyi antológia látott napvilágot.

Három új kötet – egy formabontó elsőkönyv, egy verseskötet és egy nagyszabású erdélyi antológia – jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kiadásában.

Az irodalmi szervezet szerdai közleménye szerint az elsőkönyveseket kiadó sorozatukban jelent meg Urbán Bálint Oscuro című kötete, amelynek főhősei – William S. Burroughs és Kurt Cobain – az „Inverz Paradicsomot”, az elszemélytelenedés misztériumát keresik.

„Urbán Bálint egy olyan úton kíséri őket végig, amelyen a magyar irodalomban eddig kevesen indultak el” – idézi a közlemény a könyv fülszövegét, amelyet Földényi F. László írt.

Marcutiu-Rácz Dóra sodró, alulstilizált esszéversekben feszegeti az érzékenység határait a Már minden nő hazament című verseskötetében. Társadalmi közhelyekkel kapcsolatosan tesz fel kényelmetlen kérdéseket, de közben egy pillanatra sem felejti el, hogy ő maga is a társadalom tagja. Elismeri a szorongást, de nem oldódik fel a kilátástalanság langyos vizében – fogalmaz a közlemény.

André Ferenc és Horváth Benji válogatásában jelent meg a Címtelen föld – Fiatal erdélyi metamodern líra című antológia, amely 26 fiatal költőtől tartalmaz verseket. A fülszöveg szerint a kötetben szereplő szerzőknél a kisebbségi, kelet-európai szorongás közös tapasztalat.

Többlakiságuk és többnyelvűségük létbizonytalanságot eredményez, ugyanakkor a reflexív figyelem és a poétikai diverzitás termékeny táptalaja is.

A kötetet a FISZ az Erdélyi Híradó Kiadóval közösen jelentette meg – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!