Összetartozás

2021.06.03. 14:00

Kihirdették a Magyar szemmel fotópályázat eredményét (videó)

Kihirdették a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Magyar szemmel című fotópályázat eredményét; a beérkezett több mint 10 ezer fotóból 101 képet választottak ki a trianoni békediktátum 101. évfordulójára emlékezve.

A pályázat iránti érdeklődés minden képzeletünket felülmúlta, 10 ezer 131 fotó érkezett a világ minden tájáról – mondta a közösségi oldalán tartott csütörtöki eredményhirdetésen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Mint felidézte, a Magyar szemmel című fotópályázatot azzal a céllal hirdették meg április végén, hogy új formában kapcsolják össze a világ különböző pontjain élő magyarokat, erősítsék a köztük lévő kapcsolatot és vizuális formában mutassák be a magyarok jelenlegi helyzetét, érzéseit, hangulatát.

A pályázat két fő témára épült: a minket körülvevő csodás helyek bemutatására és a járvány utáni újrakezdésre. A fiatalok – 13-18 év közöttiek – az online tanulás témakörében is küldhettek fotókat.

Az államtitkár elmondta: a legnépszerűbb a csodás helyek téma volt, amelyre 8 ezer 446 fotó érkezett, míg az újrakezdés témájában 1487 művet, az online tanulásról pedig 198 fotót küldtek be a pályázók. Olyan távoli helyszínekről is érkeztek alkotások, mint Rio de Janeiro, Indonézia, Isztambul, Norvégia, Kanada, Spanyolország, Málta, Mauritius, Curacao vagy a Kárpát-medence legtávolabbi szeglete.

A világ teljes magyarságát sikerült megszólítanunk, így bepillantást nyerhettünk a Föld szinte minden táján élő magyarok mindennapi életébe

- mondta.

Kiemelte: az óriási érdeklődésre és a színvonalas pályamunkákra való tekintettel két közönségszavazást is indítottak közösségi oldalukon, emellett, a szakmai zsűri által kiválasztott nyerteseken túl, létrehozták a Nemzetpolitikai Államtitkárság különdíját is, amelyet három alkotásnak ítéltek oda.

A beérkezett 10 ezer fotóból 101 – köztük 21 nyertes, valamint 80 közönségszavazásra bejutott – képet választottak ki.

Az államtitkár elmondta: a közönségszavazáson legtöbb szavazatot elérő fotósokat különdíjakkal jutalmazzák. Számtalan magyarországi és külhoni magyar vállalkozó támogatóként csatlakozott a felhíváshoz.

A különdíjakat felajánlók között van Magyarországról a Kolping Hotel, a Folly Arborétum és a Gaál Kúria, Erdélyből a Pro Economica Alapítvány és erdélyi vállalkozók, Vajdaságból a Prosperitati Alapítvány és vajdasági vállalkozók, Felvidékről a Baross Alapítvány és felvidéki vállalkozók, Kárpátaljáról az Egán Ede Alapítvány és kárpátaljai vállalkozók.

„A válogatott 101 fotó bemutatja, hogy 101 évvel Trianon után, 2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében mi magyarok honnan nézzük és hogyan látjuk a világot magyar szemmel”

- fogalmazott az államtitkár.

A pályázat legszebb alkotásaiból június 4-én, a Nemzeti összetartozás napján Budapesten a Kossuth téren, az Összetartozás Emlékhelyénél kiállítás nyílik, amely a hétvégén is megtekinthető, valamint a http://www.kulhonimagyarok.hu/ oldalon látható, ahol a fotópályázat nyerteseinek kategóriánkénti teljes listája is elérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!