mta

2021.07.08. 09:15

Duplájára emelkedik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának összege

Az MTA negyedszázados, teljesítményközpontú, magas presztízsű, a kutatói pályaív posztdoktori szakaszában támogatást nyújtó, országos ösztöndíjának összege az idén elnyert pályázatok esetében 2022. január 1-jétől 124 500 forintról 250 ezer forintra emelkedik – közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

A közleményben Tulassay Tivadart, a Bolyai János kutatási ösztöndíj kuratóriumának elnökét idézik:

„örömteli, hogy végre a helyére került a Bolyai-ösztöndíj, amely jelentőségéhez képest méltánytalanul alacsony összegű volt már az utóbbi években”.

A támogatás 2017-től adómentesen, majd 2018-tól járulékmentesen vehető igénybe – így lesz a jövőben is -, kiegészítésként pedig 2018-tól lehet pályázni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által gondozott, a Bolyai-ösztöndíjhoz kapcsolódó Bolyai+ ösztöndíjra is.

Az akadémikus felidézte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia által 1997-ben létrehozott, a 45 év alatti posztdoktoroknak segítséget jelentő támogatási forma versenyképességének javítása érdekében az MTA korábban már többször javasolta a jelenleg havi 124 500 forintos támogatás összegének megemelését, amit aztán az NKFIH kezdeményezett a kormánynál.

Az ösztöndíj összegének duplájára emelése végül a 2021. évi XC. törvény alapján, vagyis a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló jogszabály nyomán vált lehetővé, amelynek a 65. § (3) bekezdése rendelkezik a Bolyai-ösztöndíj összegéről.

A Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között.

Tulassay Tivadar szerint az ösztöndíj népszerűségét részben presztízse adja, hiszen több mint 500 egykori „bolyais” szerezte meg az évek során az MTA doktora címet, közülük 23-at pedig akadémikussá is választottak.

A viszonylag kevés adminisztráció is vonzerőt jelent, miként a háromszintű, objektív és körültekintő rendszerben végzett elbírálási folyamat. „Mindezeknek köszönhetően a PhD-fokozat megszerzése utáni időszakra egy stabil, a fiatalok számára világos feltételeket és lehetőségeket kínáló kutatói életpályamodell kialakítását és működtetését teszi lehetővé a támogatás” – idézte Tulassay Tivadart a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!