különlegességek

2021.09.20. 16:40

Beethoven-ritkaságok összművészeti produkcióit mutatják be az Eiffel Műhelyházban

Az irodalom, a költészet, a tánc és a videóanimáció ötvözetét nyújtja színházi közegben a Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaház produkciójában színre vitt két produkció, amelyet az érdeklődők a hivatalos átadásra váró Eiffel Műhelyházban láthatnak. Az István király, Magyarhon első jótevője és az Athén romjai című darabokat szeptember 25-én Oberfrank Pál rendezésében, Oberfrank Péter vezényletével mutatják be.

Beethoven-ritkaságok összművészeti produkcióit mutatják be az Eiffel Műhelyházban – közölte a Magyar Állami Operaház hétfőn.

Mint írják, az 1812-ben átadott Pesti Német Színház megnyitójára a kor népszerű drámaírója, August von Kotzebue írt két alkalmi darabot, aminek kísérőzenéjét Ludwig van Beethoven szerezte. Az előjátékként bemutatott István király, Magyarhon első jótevője az államalapító, igazságos uralkodót mutatta be. A mű nyitányát sokan a Szörényi Levente és Bródy János István, a király rockoperájának felvezetéseként is ismerhetik. A darab eddig mindössze három alkalommal, 1927-ben szerepelt a Magyar Állami Operaház műsorán, megemlékezésként Beethoven halálálnak 100. évfordulójáról.

Az Athén romjai című utójáték Richard Strauss és Hugo von Hoffmannstahl 1924-es átdolgozásában először lesz hallható Magyarországon. A szerzőpáros Beethoven Prométheusz teremtményei című balettzenéjével elegyíti az Athén romjait, a tánc és a zene nyelvén mesélve tovább a történetet, valamint beiktatva egy új tételt, amit Strauss Beethoven V. szimfóniájának témáira írt.

A darabokat Oberfrank Pál színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója dolgozta át napjainkban is érvényes formába. Az oratorikus jellegű, Berkes Bálint animált vetítéseivel kísért, és a dalszínház gazdag jelmezállományát felhasználó előadások közül az István király Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Sík Sándor vendégszövegeivel egészül ki. A prózai szerepekben Varga Kinga és Kőrősi András mellett a címszerepet Oberfrank Pál alakítja. Az Athén romjai énekes szólista szerepeiben többek között Rácz István, Váradi Zita és Papp Zsófia hallhatók. A táncbetétekben a Magyar Nemzeti Balett művészei működnek közre az együttes első balettmestere, Venekei Marianna koreográfiájában. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Oberfrank Péter vezényli.

A két előadás a szeptember 25-én tartott bemutatót követően szeptember 26-án, október 2-án, október 3-án, valamint október 10-én látható a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!