Épített örökség

2021.09.18. 19:26

Kívül-belül felújították a bodajki kastélyt (videó)

Kívül-belül felújították a bodajki kastélyt, emellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre – mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora a szombati ünnepélyes megnyitó előtt rendezett pénteki sajtóbejáráson.

Egy férfi preparált állatokat tekint meg az egyik kiállítóteremben a megújult bodajki kastélyban a megnyitó elõtt rendezett sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 17-én. Kívül-belül felújították a kastélyt, emellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre. Az egykori Hochburg-Miske-kastélyban teljes egészében magánakaratból jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben Magyarország legújabb vadászkiállítása látható.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

L. Simon László örömének adott hangot amiatt, hogy az egykori Hochburg-Miske-kastélyban teljes egészében magánakaratból jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben Magyarország legújabb vadászkiállítása látható. A főigazgató megjegyezte, hogy

a tárlaton látható trófeagyűjtemény több mint másfél milliárd forintot ér, és magánfelajánlásokból került a kastélyba.

L. Simon László elmondta, hogy a klasszicista kastélyépület mellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre. A kastély és a portaépület együttesen 923 négyzetméternyi kiállítóteret jelent, ezeken felül a parkban található hat üvegpavilon, amelyekben az öt magyar nagyvadfajtát (dámvad, vaddisznó, gímszarvas, őz, muflon) és a magyarországi dúvadakat mutatják be.

A kiállítással kapcsolatban megjegyezte: részben klasszikus elemeket tartalmaz főként trófeák, preparátumok formájában, a 21. századi jelleget pedig újszerű interaktív elemekkel, digitális tartalmakkal hozták létre. Érdekesség, hogy a preparátumok nem üvegfalak vagy kordonok mögött állnak, a látogatók közvetlenül a kiállított tárgyak között járják végig a tárlatot, ezért az csak tárlatvezetéssel, előzetes regisztráció után látogatható.

Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy

Bodajk környékén több jelentős kastélyt felújítottak a közelmúltban, amelyek mindegyike jelentősen hozzájárul a turizmus fellendítéséhez.

Wurczinger Lóránt, Bodajk város polgármestere felidézte, hogy sokat küzdöttek az épület megmentéséért, amely az utóbbi időben nagyon rossz állapotba került.

Bodajkon a 17. század végén Haas-Hochburg János épített udvarházat, ennek felhasználásával épült meg a 19. század közepén a klasszicista kastély báró Miske József jóvoltából. Építőjéről nincs információ, a szakemberek Hild Józsefhez kötik a stílusjegyek alapján.

A megújult bodajki kastély a megnyitó előtt rendezett sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 17-én.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Grünfeld Jakab 1893-ban vásárolta meg a birtokot és a kastélyt, amelyen családja az 1940-es évekig gazdálkodott. A háború során megrongálódott épületet 1964-ben újították fel, majd az 1990-es évek elejéig turistaszállóként működött. 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen állt. A főigazgató közölte, hogy a beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárdot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosított a Kisfaludy Program keretében.

Borítókép: egy férfi preparált állatokat tekint meg az egyik kiállítóteremben a megújult bodajki kastélyban a megnyitó előtt rendezett sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 17-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!