online

2021.09.30. 16:00

Öt erdélyi magyar színház előadásai láthatók a romániai Országos Színházi Fesztiválon

Meglepően bőséges volt az évad annak ellenére, hogy rányomta bélyegét a járvány.

Öt erdélyi magyar színház hat előadását válogatták be a romániai 31. Országos Színházi Fesztivál programjába, amelyet a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt nem Bukarest színházaiban, hanem főleg az online térben tartanak meg.

A november 6. és 14. között zajló fesztivál 38 előadást tartalmazó programját Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki és Claudiu Groza kritikusok állították össze a 2020-2021-es évad produkcióiból. Elmondásuk szerint meglepően bőséges volt az évad annak ellenére, hogy rányomta bélyegét a járvány.

A tervek szerint a meghívott színházak székhelyükön, akár közönség jelenlétében is bemutathatják a seregszemle égisze alatt az előadásaikat, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi, de alapvetően az online térben fog zajlani a fesztivál.

Az erdélyi magyar színházak előadásai közül a kritikusok beválogatták a Kolozsvári Állami Magyar Színház ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia című produkcióját, amelynek díszletét Csíki Csaba, jelmezeit Kiss Zsuzsánna tervezte.

A műsoron szerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiája című előadása is, Madách Imre klasszikusát Silviu Purcarete állította színpadra.

Az erdélyi teátrumok közül egyedül a sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínháznak válogatták be két előadását, így a seregszemlén megtekinthető az Andrea Gavriliu koreográfiájában készült Pam param című produkció, valamint a Fehér Ferenc által rendezett Pappa mia!.

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadása is bekerült a seregszemle programjába. Csokonai Vitéz Mihály színdarabját Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője állította színpadra. A koprodukció két díjat szerzett a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján.

A seregszemlén bemutatják a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rövidek című előadását is, amelyet Zakariás Zalán rendezett. A produkció júliusban elnyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb televíziós színházi előadásnak járó díját.

A fesztivál magyar vonatkozású előadásai között található még a Tompa Gábor által rendezett, Rinocéroszok című román nyelvű előadás. Eugen Ionesco drámáját a Mihai Eminescu Temesvári Nemzeti Színház vitte színre Helmut Stürmer díszleteivel és Carmencita Brojboiu jelmezeivel.

A sepsiszentgyörgyi születésű, Bukarestben élő Kovács Zsuzsánna rendező állította színpadra a Beszéljünk az életről című monodrámát, amelyet Ana Sorina Corneanu írt és Florentina Tilea színművész mutatott be szintén román nyelven a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban. A seregszemle közönsége ezt a produkciót is láthatja, a darab az UNITER 2019-es díjátadó gáláján elnyerte a legjobb román drámának járó díjat.

A seregszemlén bemutatják még Székely Csaba Bányavidék című trilógiájának első és harmadik részét, a Bányavirág és Bányavíz című előadásokat, amelyeket Horia Suru állított színpadra a bukaresti Román Drámaírók Színházában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!