példaértékű gesztus

2021.09.26. 15:49

Teljes levéltárát a Magyar Nemzeti Levéltárnak adományozta a Konkoly-Thege család

A páratlan gyűjtemény körülbelül 850 eredeti, egymással szorosan összefüggő, a família történetét mintegy nyolc évszázadon át dokumentáló iratból áll.

A 13. század óta a magyar nemesi famíliák közé tartozó Konkoly-Thege család teljes levéltárát a Magyar Nemzeti Levéltárnak ajándékozta szeptember 22-én.

A Konkoly-Thege család tagjai évszázadokon keresztül különböző országos tisztségeket töltöttek be, és közöttük olyan jelentős személyek találhatóak, mint például Konkoly-Thege Miklós (1842-1916) csillagász, meteorológus, az MTA tagja, zeneszerző, országgyűlési képviselő, az ógyallai csillagvizsgáló építtetője, vagy Konkoly-Thege Aladár (1919-1996) orvos, író – idézik fel a Magyar Nemzeti Levéltár közleményében.

Az összegzés szerint a páratlan gyűjtemény körülbelül 850 eredeti, egymással szorosan összefüggő, a família történetét mintegy nyolc évszázadon át dokumentáló iratból áll, közülük hozzávetőlegesen 600 a Konkoly-Thege családdal, 200 rokon családokkal és körülbelül 50 idegen családokkal kapcsolatos irat. A levéltárat eredetileg Konkoly-Thege Balázs (1862-1928) állította össze, az anyag legjelentősebb részét a mohácsi csatát megelőző idők hat darab eredeti, 14-15. századi okmányai jelentik.

Mint a közleményben írják, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az iratok átvételekor köszönetét fejezte ki a gyűjtemény tulajdonosának Konkoly-Thege Miklósnak és a megjelent családtagoknak, majd elmondta, hogy a kiemelkedően gazdag gyűjtemény adományozása nem csupán rendkívül nagylelkű gesztus, de egyúttal példaértékű is, hiszen teljes magyar nemesi családi levéltár ajándékként történő átvételére az elmúlt évtizedekben nem volt precedens.

A közlemény szerint Szabó Csaba hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb tisztelettel és gondosággal őrzi majd az iratokat, ugyanúgy, mint legrégebbi dokumentumát, az 1109-ben kelt veszprémvölgyi kiváltságlevelet, és biztosítja, hogy az iratok 1000 év múlva is őrizzék a nemesi család emlékét.

A gyűjtemény tulajdonosa, a Norvégiában élő Konkoly-Thege Miklós a saját költségén hozatta haza az iratanyagot, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levélárának ajándékozhassa. Mint írják, a család legidősebb leszármazottja az átadáskor elmondta, hogy az 1950-es évekbeli magyarországi házkutatások alkalmával a gyűjtemény egy része elveszett, ám édesapja 1956-ban – több mint 3 évnyi recski munkaszolgálat után – fiával együtt Norvégiába menekítette a megmaradt dokumentumok közül a legfontosabbakat. Az 1960-as években a kivándorló rokonok segítségével állt össze a teljes levéltár, amelyet haláláig édesapja kezelt. A család közös döntése volt, hogy az időközben digitalizált gyűjteményt hazajuttassák és méltó körülmények között helyezzék el ott, ahol a valódi helye van: Magyarországon.

Az átvett anyag részletes bemutatására 2022. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartandó hungarika workshopon kerül sor a Magyar Nemzeti Levéltárban – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!