Ország-világ

2021.10.11. 15:23

Nemzetközi érdeklődés övezi az Elk*rtuk című filmet (videó)

Részletes cikkben számolt be a brit BBC News a hamarosan debütáló magyar politikai thrillerről.

Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz számára tökéletes időzítéssel jelenik meg az Elk*rtuk című politikai thriller Magyarországon,

amelynek plakátjain a volt szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc feje körvonalazódik – olvasható a BBC-n a Magyar Nemzet beszámolója szerint. A brit portál cikke úgy véli, tizenkét évnyi kormányzás után a Fidesz a jó és a rossz harcaként tekint a következő országgyűlési választásra, amely a Fidesz elmúlt tizenkét éve és a visszatérésre törekvő Gyurcsány-korszak között fog eldőlni.

A portál úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc nem indul Orbán Viktorral szemben a választásokon, azonban pártja, a Demokratikus Koalíció meghatározó tagja annak a hatpárti szövetségnek, amely összefogott a kormánypártokkal szemben. A párt jelöltje pedig Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, aki jelenleg a baloldali pártok előválasztásán méreti meg magát. Megjegyezték azt is, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypárt úgy deklarálja az előválasztást, mint Gyurcsány Ferenc bábműsorát, amelynek szereplőit a volt miniszterelnök mozgatja.

Kálomista Gábor, az ElkXrtuk című film producere a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott a film megjelenésének időzítéséről: „A gyermekfilmek tökéletes premiere mindig karácsony előtt van, a politikai thrillereké pedig a választások előtt.” Elmondása szerint

mi, magyarok híresek vagyunk arról, hogy szeretjük elfelejteni a saját történelmünket, mert sokkal kényelmesebb a feledés ködében élni, mint szembenézni a nyilvánvaló tényekkel.

A BBC kiemelte: a producer visszautasított minden közpénzből érkező támogatást, viszont feltüntette azoknak a névsorát, akik hozzájárultak a film elkészítéséhez.

A film hátterét illetően a portál leírta, hogy 2006 szeptemberében szivárgott ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszéde, amelyben beismerte, hogy hazugságokkal nyerték meg a választást. Emlékeztettek, hogy a miniszterelnök nem volt hajlandó lemondani, és ezt követően hatalmas utcai demonstrációk kezdődtek. Hozzátették:

az Elk*rtuk című thriller egyaránt feldolgozza azon eseményeket, amikor az alig védett MTV-székházat megostromolták a tüntetők és autókat gyújtottak fel, valamint bemutatja azokat az eseményeket is, amikor a békés tüntetőket verték szét a rendőrök.

A portál kitért a magyar baloldal előválasztására is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: mozgósítás szempontjából az első forduló sikeresnek tekinthető, azonban bebizonyosodott, hogy jóval nehezebb több jelölt közül kiválasztani az egy alkalmasat.

Borítóképünk képkocka az Elk*rtuk című film egyik előzeteséből

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!