Színház- és Filmművészeti Egyetem

2022.02.01. 15:00

Rátóti Zoltán: az előző vezetésnek az egyoldalú világnézet volt fontos

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új rektora szerint az előző vezetésnek az egyoldalú világnézeti nevelés volt fontos, amit szerinte az bizonyít, hogy a jobboldalhoz köthető művészek nem kaptak tanári pozíciókat. Rátóti Zoltán a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is elmondta, ő is szívesen tanított volna a főiskolán, ma már egyetemen, ha felkérték volna.

A rektor, aki hétfőn vette át megbízását Áder János köztársasági elnöktől, úgy vélte, hogy az SZFE-botrányban megnyilvánuló hallgatók komoly előnevelésben részesültek, mindegyikük a kormányt és a kormány politikáját támadta – írja a Magyar Nemzet.

– Ezt a befolyásolást nem tartom megfelelőnek. Az egészséges kezdeményezésekre, értékekre nyitottnak kell lenni – mondta.

Hozzátette, el kell ismerni, hogy évtizedeken keresztül rengeteg tehetséges, nagyszerű művész került ki a színházi, a filmes és a televíziós pályára. A következő időszak fontos feladata egymás tehetségének elfogadása.

A korábbi rektorok közül Huszti Pétert emelte ki, azt mondta, számára az ő rektorsága volt olyan időszak 1994 és 2001 között, amikor kiszélesedtek a külföldi egyetemekkel történő együttműködések. A falakon kívül is érezhető pezsgés jellemezte az egyetemet – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az egyetemen nincs szükség irányított világnézeti nevelésre a szakmai oktatás mellett, inkább példamutatásra kell törekedni, aminek nevelő hatása lehet. 

– Végeredményben pedig

 a diákok akarjanak példaképekké válni, mint saját korában Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc vagy Ruttkai Éva volt 

– mondta.

Kifejtette, Szarvas Józseffel vállaltan hangoztatják, hogy Horvai István és Kapás Dezső szellemi hagyatékát igyekszenek tovább vinni, ami figyelmet és bizalmat jelent. 

– Erre lehet felépíteni az egyetem szellemiségét. Ne feledjük, itt személyes, személyre szabott oktatás folyik, annyi tanár jut egy-egy diákra. Az oktatók pedig aktív, sikeres művészek – mondta.

Arról is beszélt, hogy az egyetemen egyenrangúak lesznek a szakok, ezért a színházi és a filmes képzést saját rektorhelyettesek felügyelik. A rektornak az irányokat kell meghatároznia, szervezőelvet képviselni.

– Minden támadás ellenére az egyetem rendkívül népszerű, idén is többszörös túljelentkezésre számítunk. Először vettünk részt az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol az érdeklődés bizonyította, nem sikerült megtépázni az egyetem nimbuszát. Mára pedig egy olyan, európai szintű intézménybe felvételizhetnek a hallgatók, ahol felújított termek, százmilliókból megújult eszközpark és elismert művészekből álló oktatói kar várja a tehetségeket. A közös nevező a tehetség kell hogy legyen, e mentén kell tudni elfogadnunk egymást – fejtette ki.

Borítókép: Rátóti Zoltán / Magyar Nemzet / Mirkó István  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában