Együttműködés

2022.02.21. 18:08

Régészeti, filmművészeti és muzeológiai kérdésekről tárgyalt Kásler Miklós Belgrádban

A két tárcavezető áttekintette az elmúlt évek együttműködéseit, valamint a jövőre vonatkozó közös terveket.

Régészeti, filmművészeti és muzeológiai kérdésekről tárgyalt Kásler Miklós Belgrádban

Régészeti, filmművészeti és muzeológiai kérdésekről tárgyalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Belgrádban Maja Gojkovic szerb művelődés miniszterrel.

A találkozót követően Kásler Miklós az MTI-nek elmondta, hogy a szerb tárcavezetővel áttekintették az elmúlt évek együttműködéseit, valamint a jövőre vonatkozó közös terveket. Emellett a szerbiai és magyarországi régészeti és muzeológiai fejlesztésekről, ezen belül a régészeti lelőhelyek megjelölésének, feltárásának és lajstromozásának a fontosságáról is tárgyaltak.

 

A politikusok az Európa Kulturális Fővárosa programról is egyeztettek, hiszen 2010-ben Pécs, az idén Újvidék, jövőre pedig Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Kásler Miklós szerint ebben a programban is támogatni tudja egymást Szerbia és Magyarország.

 

A közös történelemmel összefüggésben szóba került, hogy a készülő Hunyadi-film nándorfehérvári csatára vonatkozó jeleneteit a szerbiai Szendrő (Smederevo) várában forgatják majd, ugyanis ez az egyetlen olyan vár Közép-Európában, amely a korabeli építészetet és a miliőt megfelelően vissza tudja adni. A szerb művelődési miniszter segítséget ígért a forgatás minden területére vonatkozóan - magyarázta Kásler Miklós.

 

Az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar-szerb történelem más témáit is feldolgozhatják a két ország együttműködésében.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) és Maja Gojkovic szerb miniszterelnök-helyettes kezet fog a filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodás aláírása után Budapesten, a minisztériumban 2021. november 29-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!