Nagyszombat

2022.04.16. 11:36

Este már Jézus feltámadását ünneplik a katolikus templomokban

Címkék#Húsvét

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6 órától a budapesti Szent István-bazilikában mutatja be a feltámadási szentmisét.

Nagyszombaton az esti vigília szertartással kezdetét veszi a húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6 órától a budapesti Szent István-bazilikában mutatja be a feltámadási szentmisét. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke este 8 órától a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban vezeti a húsvét vigíliájának szertartását. A nagyszombati szertartás a jelenlegi, IV. századra visszavezethető liturgikus rend szerint négy, jól elkülönülő részből áll: a fény liturgiájából, az igeliturgiából, a vízszentelésből és az áldozati liturgiából – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

A szertartás a tűzszenteléssel kezdődik, majd a pap meggyújtja a húsvéti gyertyát, amelynek fénye Isten győzelmét hirdeti a halál felett.

A húsvéti igeliturgia végigvezeti a híveket az üdvösségtörténet nagy állomásain, majd felhangzik a Glória, Isten dicsőítése, és visszatérnek a harangok, meghívva a hívőket Krisztus győzelmének ünneplésére. A szentleckét követően az ünnepélyes alleluja Isten népének ujjongó örömét fejezi ki. Az evangélium Jézus feltámadásának története.

A prédikáció után következik a keresztvíz megáldása és a keresztelés. A katolikus templomokban általában a nagyszombati szertartás során keresztelik a felnőtt korukban megtérteket, és ilyenkor a hívek is megújítják keresztségi fogadalmukat. Ezt követően a szentmise a szokott rendben, az áldozati liturgiával folytatódik. A szentmisét a hagyományos húsvéti körmenet zárja.

Borítókép: MTI / Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!