Kiemelt nemzetközi menedzsmentben részesülnek

2022.04.26. 18:42

Plácido Domingo elnökletével kiválasztották a Virtuózok virtuózait

Címkék#Virtuózok

Plácido Domingo elnökletével kiválasztották azokat a fiatal tehetséges zenészeket, akiknek kiemelt nemzetközi menedzsmentet biztosít majd a Virtuózok.

A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottsága által 2022-ben kiválasztott fiatal között van a 19 éves Boros Misi (zongora, a Virtuózok első évadának korcsoportgyőztese); a 16 éves Daniel Matejca (hegedű, a 2021-es Virtuózok V4+ cseh győztese) és a 14 éves Teo Gertler (hegedű, a 2020-as Virtuózok V4+ különdíjasa) - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-vel.     

A bizottság döntése alapján különdíjban részesült Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok első abszolút győztese; Ryan Martin Bradshaw zongoraművész, a Virtuózok V4+ (2021) 14 éves szlovákiai győztese; Eduard Kollert hegedűművész. A Virtuózok Kamaraegyüttes a zsűri kiemelt különdíját kapta.     

Első alkalommal ült össze a neves hazai és nemzetközi zeneművészekből és a tehetségmenedzsmentben nagy gyakorlatot szerzett szakemberekből álló Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság, amelynek elnöke a Virtuózokat évek óta segítő Plácido Domingo operaénekes-karmester.     

A bizottság tagja volt Keller András hegedűművész, karmester; Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Culic gitárművész, Marta Domingo operaénekes, Hollerung Gábor karmester, Eckhardt Gábor zongoraprofesszor, Kohán István klarinétművész-tanár és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiájának tagja (International Emmy).     

A Magyar Zene Házában tartott kétfordulós meghallgatásra szakemberekből álló grémium javaslata alapján kaptak meghívást azok a magyar és külföldi résztvevők, akik a Virtuózok különböző évadaiban már bizonyítottak. Színpadra lépett a Virtuózok Kamaraegyüttes is.     

Az előjátszás célja az volt, hogy a nap végén a bizottság kiválassza azt a 3 tehetséget, akik bekerülnek a Virtuózok Nemzetközi Tehetséggondozó Programjába. A kiválasztottaknak Harvey Goldsmith világhírű producer és promoter, a horvát csellista Hauser és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája tagja (International EMMY) vezetésével, valamint a következő két évadban a Virtuózok nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül kiemelt fellépéseket szerveznek.     

A különdíj egy-egy szólókoncert-lehetőség, valamint egy, a bizottság magyar elnöke, Keller András Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója által felajánlott mesterkurzus.     

A közlemény szerint Plácido Domingo a meghallgatás végén e szavakkal értékelte az ifjú művészek teljesítményét: azok, akiket ma meghallgattunk, mindannyian a klasszikus zene kiemelkedő nagy tehetségei. Nagyon nehéz volt néhányat kiemelni közülük, hisz mind nagyszerű fiatal művész, korosztályuk legjobbjai. Köszönjük a fiataloknak, hogy ekkora szorgalommal, alázattal és kitartással szolgálják a művészetet és általuk tovább él és virul a klasszikus zene.

Borítókép: Plácido Domingo spanyol operaénekes és karmester, a Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottságának elnöke (j2) a Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottságának meghallgatásán Budapesten, a Magyar Zene Házában 2022. április 25-én (MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!