Sikeres együttműködés

2022.05.09. 13:08

Kitűzték a következő év terveit a Hagyományok Háza Hálózat találkozóján

A találkozó végén a Hagyományok Háza és partnerszervezetei 3 éves keretmegállapodást írtak alá.

Dinnyésen rendezték április 27. és 28. között a Hagyományok Háza Hálózat hazai stratégiai partnerszervezeteinek éves találkozóját. A 2 napos eseményen a jelenlévők értékelték az elmúlt évi közös munkát, valamint az aktuális kérdéseket is megvitattak.

A Hagyományok Háza közös hálózati munkája (6 megye részvételével a népművészeti tevékenységek megerősítése, valamint a néphagyománnyal foglalkozó közösségek segítése érdekében) 2017-ben kezdődött. Az elindítóik célja a kiterjedt helyi kapcsolatokkal és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szervezetekkel való együttműködés kiépítése és támogatása volt. A közös szakmai munka az elmúlt fél évtized alatt sokat fejlődött, a Hagyományok Háza jelenleg 21 partnerszervezettel dolgozik együtt. Ezeknek a szervezeteknek mindegyike képviseltette magát áprilisban a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban rendezett találkozón. Az ünnepélyes megnyitók után Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózati Osztályának vezetője ismertette az év együttműködési és pályázati lehetőségeinek részleteit. Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, a Hagyományok Háza és az NMI közötti együttműködésről számolt be, Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népi Módszertani Műhelyének tárvezetője pedig (az előző felszólaló felvetéseire reagálva) az együttműködés pozitív eredményeit vette számba.

Az első nap délutáni programjaként a résztvevők vitaszínházi munkaformában elemezték a neutrális-helyi kultúrpolitika létét és kérdéseit. A különböző területekről és helyszínekről érkező partnerek eltérő véleményeit a jelenlevők konstruktív vita során vitatták meg. A másik működésének és céljainak megismerését szolgálta a hálózathoz közelmúltban csatlakozott szervezetek bemutatkozása.

A másnapi programot Kovács Norbert Cimbi (Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület) és Kolozsvári István (Bihari Népművészeti Egyesület) vezette fel az egyesületük munkásságáról szóló beszámolóval, ezt követően a jelenlevők csoportfoglalkozáson értelmezték a néphagyomány megőrzéséből adódó területi feladatokat. A találkozó fontos napirendje volt a nemrég átadott Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ megtekintése. A látogatáson két (a közeljövőben megnyíló) kiállítást is megnézhettek a résztvevők.

A találkozó végén a Hagyományok Háza és partnerszervezetei 3 éves keretmegállapodást írtak alá.

Borítókép: Hagyományok Háza Hálózat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!