Műfaji határokon át

2022.05.09. 09:27

Rendhagyó koncertszínházi előadás várja a közönséget a Hagyományok Házában

A Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs közös előadása a férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandozik el.

A Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs ad közös koncertszínházi előadást május 13-án a budapesti Hagyományok Házában. A műfaji határokat átlépő produkcióban Bartók ritkán hallható férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy mesét alakítanak ki, egy férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandoznak el.

A Bartók – Mozgásban – A férfiélet stációi című darabot Bubnó Tamás Liszt-díjas, érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar (Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus és Tóth Péter). A mozgás elsősorban a szólamok, a zenei folyamatok és a kompozíciós építkezés láttatására szolgál, és ez időnként ötvöződik a népdalok tartalmi megjelenítésével.

Az előadást a Szent Efrém Férfikar 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján mutatta be online, május 13-án Szokolay Dongó Balázzsal közösen először adják elő a produkciót élő közönség előtt.

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze 6 ilyen művet komponált 1903-1935 között, amelyek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt.

A Szent Efrém Férfikar célja a koncertszínházi előadással, hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon prezentálja.

Borítókép: MTI / Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!