Vissza az időben

2022.05.29. 09:20

Újra megrendezik Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválját Tatán - videó

A csaknem 300 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével zajló 14. Tatai Patarán hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal várják az érdeklődőket.

Zombori Mihály szervező a rendezvény szerdai tatai sajtótájékoztatóján elmondta: 

Egy valós történelmi esemény, Tata várának visszafoglalása, valamint a török háborúk korának végvári élete elevenedik meg Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválján, a 14. Tatai Patarán június 3. és 5. között.  

Csaknem 300 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével, hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal várják az érdeklődőket a rendezvényen.
A rendezvény a pataráról, azaz kapupetárdáról kapta nevét, mellyel 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnalon berobbantotta a vár kapuját, majd a meglepetésszerű rajtaütésben a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.
A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár védmű rendszerében mutaják be, a kísérő rendezvények a Kastély-téren és az Öreg-tó partján zajlanak.
A vasárnapi látványos ostromjeleneten kívül számos további bemutató várja az érdeklődőket. A csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat és a korabeli taktikákat.


 Múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, törökkávé-kóstolás és hastáncos bemutatók is várják a látogatókat. A vásári forgatagban mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásokkal is találkozhat a közönség. Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a gyerekeket.
 A rendezvény részletes programja a fesztivál honlapján és a Facebook-oldalán érhető el.


Borítókép: Hagyományőrzők a 12. Tatai Patarán 2019. június 1-jén. MTI/Bodnár Boglárka

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!