Hosszú út a világhírig

2022.08.24. 07:07

Apja elmegyógyintézetbe záratta, mégis bestselleríró lett: 75 éves Paulo Coelho

Bírálói szerint sekélyes spiritualizmusba csomagolt álomvilágot ábrázol, rajongói azonban ezzel mit sem törődnek, könyveiből vett idézetei pedig szinte bárhol képesek felbukkanni. Hetvenöt éves lett a világ egyik legismertebb írója, Paulo Coelho.

Paulo Coelho

Fotó: Leemage/AFP

Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma és bestselleríró lett

 – olvasható az íróról megjelent 2008-as, Fernando Morais által jegyzett A Mágus című életrajz összefoglalójában, amely akár Coelho egyik regényének summázata is lehetne. Ami a valóságtól kevésbé elrugaszkodott, legalább részlegesen igazolható életrajzi tényeket illeti: Coelho Rio de Janeiróban, középosztálybeli családban született, iskolai tanulmányait a jezsuitáknál végezte, és már nagyon korán, az intézményben uralkodó szigorú körülmények dacára – vagy éppen hatására – az írói hivatást választotta. 

Mérnök apja az elhivatottságát lappangó idegbetegség jelének tartva a 17 éves fiút háromszor is ideggyógyintézetbe záratta, ahol többször sokkterápiának vetették alá.

Huszonévesen újságíróként helyezkedett el, és tagja lett egy színjátszó csoportnak is, ami újabb megrázkódtatás volt családjának, hiszen – legalábbis számukra – a színház egyet jelentett az erkölcstelenséggel. Az „őrültségét” vizsgáló soros orvos azonban ez alkalommal egészségesnek találta a fiatalembert, és elutasította az újabb ideggyógyászati kezelést szorgalmazó szülői kérést. 

Harminc évvel később Coelho ezen élményei alapján írta meg a Veronika meg akar halni című művét.

1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet és dolgozni kezdett. Ekkoriban találkozott régi barátjával, Christina Oiticicával, akit később feleségül vett, és akivel máig együtt élnek. Első könyvét, A zarándoklat (Egy mágus naplója) címmel 1987-ben írta meg. Mint az számos nyilatkozatából tudható, egy évvel korábban egy titokzatos, meg nem nevezett személy unszolására végigjárta a spanyolországi Santiago de Compostelába vezető, a középkor óta rendkívül fontos zarándokutat. A könyvben a zarándokút alatti élményeit írta le, kifejtve, hogy a hétköznapi ember életében is történnek csodák. Ezt a művét egy kis brazil kiadó jelentette meg, és jóllehet a sajtó alig foglalkozott vele, sikerkönyv lett.

-
Paulo Coelho Santiago de Compostelában
Fotós: Miguel Riopa / Forrás: AFP

Az 1988-ban publikált Az alkimista sokban különbözött előző művétől, a rendkívül szimbolikus regény a brazil író népes rajongótáborának egyöntetű véleménye alapján egyenesen az élet metaforájaként olvasható. 

Az első kiadás csak 900 példányban fogyott el, ezért a kiadó nem vállalta az utánnyomást. Az 1990-ben napvilágot látott Brida című regényének erőteljes sajtóvisszhangja aztán Coelho korábbi könyveit is a sikerlisták élére juttatta, Az alkimista Brazíliában minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve lett. 1993 májusában az amerikai Harper Collins kiadó addig példátlan módon 50 ezer példányban adta ki, első kiadású könyvet ilyen magas példányszámban brazil szerzőtől azelőtt sohasem jelentettek meg. 

Az alkimista egyesült államokbeli sikere jelentette az ugródeszkát a nemzetközi elismertséghez, 

a legrangosabb portugál irodalmi szaklap, a könyvpiacot is befolyásoló Jornal de Letras 2002-es összesítése szerint Az alkimista több példányban fogyott el, mint bármely más portugál nyelvű mű. Coelho Guinness-rekordot is fölállított: élő szerzőtől soha nem fordítottak le egy művet ilyen sok nyelvre, Az alkimista 2014-ben már nyolcvannál több különböző nyelven volt elérhető.

Az író népszerűsége azóta is töretlen, átlagosan kétévente megjelenő könyvei minden alkalommal az eladási listák előkelő helyein szerepelnek, szövegeit olyan hírességek idézik, mint például a legfiatalabb Nobel-békedíjas, a pakisztáni Malala Juszafzai vagy az amerikai énekes, rapper Pharrell Williams. Coelho ez idáig utolsó magyarra fordított művét, Az íjászt 2021-ben adták ki.

Számos kritikus úgy véli, Coelho sekélyes spirituális realizmusba csomagolt álomvilágot ábrázol, így ponyvairodalomnál aligha tekinthető többnek, műveit giccstől és pátosztól terhelt, gyakorta üres közhelyekben tobzódó, eredetiséget és nyelvi komplexitást nélkülöző szövegekként marasztalják el.

 A közönség ezzel nem sokat törődik, Coelho könyvei újra és újra elképesztő sikert aratnak. Egyszerű és közérthető regényeinek visszatérő témái, a hit, az elidegenedés, a boldogságkeresés, már csak tárgyukból adódóan is, nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

Paulo Coelho tagja a Brazil Irodalmi Akadémiának, 2000-ben megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést. 2007-ben ENSZ-békenagykövetnek jelölték. 2005-ben a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként vehette át a Budapest Nagydíjat.

Coelho ügyes üzletember és kreatív marketingmenedzser is, sokak szemében igazi szupersztár. 

Könyvei több mint 170 országban, 83 nyelven jelentek meg és több mint 320 millió példányban keltek el. 

Íróként ő büszkélkedhet a legtöbb követővel a közösségimédia-felületeken: a Facebookon több mint 28 millió, a Twitteren pedig 15 milliónál több rajongója van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!