Minden, ami zene

2022.08.28. 09:00

José Cura világhírű operaénekes is fellép a pécsi Zeneszüret fesztiválon

A nívós hangversenyek és térzenék mellett szabadtéri klasszik mozi, családi nap, és gyerekeknek szóló programcsokor is várja szeptember 8. és 11. között a közönséget.

José Cura argentin karmester és operaénekes

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) ügyvezetője elmondta:

 Az idén 12. alkalommal jelentkező esemény legfontosabb célja, hogy kimozdítsa a koncerttermek falai közül a komolyzenét, azt a lehető legközelebb hozza az emberekhez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy korunk egyik legnagyszerűbb tenorjának számító José Cura először látogat el Pécsre. Az argentin művész szeptember 8-án a Kodály Központban a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lép fel, műsorában latin szerelmes dalok és híres operaszerepeinek részletei hangzanak el.

Pénteken flashmob és térzene szórakoztatja a korzózókat, a Percussion Project Pécs, a Tárkány Trió és Kéméndi Tamás viszi a fesztivál hírét az utcákon, tereken, de játszótéri koncerteken is felcsendül a zene.

CURA, José
A Zeneszüret fesztivál legtöbb programja ingyenesen látogatható
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A pécsi belvárosban elhelyezkedő Művészetek és Irodalom Házában Szabó Marcell és Lukács Gergely várja a közönséget, majd az épülettel szomszédos Jókai téren amerikai filmzenéket ad elő a Four Bones harsonaegyüttes és Szirtes Edina "Mókus", zárásként pedig a Szabadkikötő nevű vendéglátóhelyen a Tárkány Trió koncertje zárja a második napot.

Szombaton "muzsikáló erdő" várja az érdeklődőket a Mecsekoldalban fekvő Mandulás parkban, ahol az erdei tornapályán zajló interaktív sétákon igyekeznek ötvözni a szervezők a zene és a természet szépségeit, de a muzsikusok később a közeli mecseki kisvasútra is jegyet váltanak.

A belvárosban aznap este a nemzetközi hírű Jávorkai fivérek lépnek fel, majd Ezerarcú tangó következik a Jókai téren Kéméndi Tamással, Györfi Annával, Dörnyei Szabolccsal és Baksa Péterrel, mielőtt a Nappali nevű belvárosi szórakozóhelyen a Zeneszüret Jazzfesztivál megkoronázza az estét.

A vasárnapi, családoknak szóló napon a Zsolnay Kulturális Negyedben interaktív meglepetésjátékok, ringató, zeneovi, hangszersimogató, családi táncház, fuvola-hárfa koncert, virtuális valóság és kézműves foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, míg a nap végén szabadtéri klasszik mozi lesz a tettyei romoknál.

A sajtótájékoztatón Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára felidézte: 

A kormány által elindított kulturális decentralizáció részeként helyezték 2014-ben Pécsre a Filharmónia központját. Az intézmény elmúlt nyolc évben mutatott teljesítménye bebizonyította, hogy lehet vidékről is irányítani egy állami, országos hatókörű szervezetet.

"A Zeneszüret fesztivál különleges rendezvény, ötvözi a megfeszített munkát, a tehetséget és a jutalmat. A koronavírus-járvány bezártságát követően ismét lehetőség van sok embert megmozgató, a Zeneszürethez hasonló programok megszervezésére, ami a közösségben megélt művészeti élményt pedig felértékeli" – emelte ki az államtitkár.

HOPPÁL Péter; CURA, José; SZAMOSI Szabolcs
Hoppál Péter államtitkár, mellette Szamosi Szabolcs orgonaművész, a rendezvény szervezője
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A szervezők érdeme, hogy az esemény időről időre megújul, átalakul, így biztosítva a sokszínű programokat.

Az államtitkár szerint a Zeneszüret fontos küldetése, hogy a komolyzenét minél többekkel megszerettesse, és hozzájáruljon az emberek kulturális identitásának megőrzéséhez.

A Zeneszüret legtöbb programja ingyenes.

A rendezvényről további részleteket ide kattintva olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!