Debrecen

2022.08.23. 21:24

Novák Katalin: a kultúra értelmet ad a mindennapoknak

A köztársasági elnök Cicerót idézve azt mondta: fegyverek közt hallgatnak a múzsák és ez a mondat leginkább figyelmeztetés, intés, hogy ha hagyjuk, ha nem figyelünk, akkor elhallgatnak a múzsák.

Megnyílt a Csokonai Fórum, Debrecen legújabb színházi komplexuma

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kultúra él és életet ad, értelmet ad a mindennapoknak - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Csokonai Fórum színházi komplexum keddi megnyitóján Debrecenben. 

Novák Katalin kiemelte: szerencsések vagyunk, hiszen egy olyan országban élhetünk, ahol van, ahol jut figyelem, erőforrás a kultúrára és megvan a szándék, hogy ne csak fenntartsuk, de gyarapítsuk is azt, ami a miénk. 

A köztársasági elnök Cicerót idézve azt mondta: fegyverek közt hallgatnak a múzsák és ez a mondat leginkább figyelmeztetés, intés, hogy ha hagyjuk, ha nem figyelünk, akkor elhallgatnak a múzsák. Pedig a nehezebb időkben még inkább szükség van rájuk, hiszen a kultúra képes enyhíteni a fájdalmat, oldani a félelmet, segíteni a megbékélést. Megérteti, hogy mit kell, mit érdemes tanulnunk, tovább vinnünk a nehéz pillanatokból, emlékeztet arra, hogy nem pusztán túlélni, élni kell. 

A kultúráról lemondani a gondterheltebb korokban egyet jelent félelmeink, sebeink, fájdalmaink kezeletlenül hagyásával, végeredményben a fizikai, lelki és szellemi önfeladással - emelte ki a köztársasági elnök. 

Novák Katalin emlékeztetett arra, ha Cicero mondását tényként kezelnénk, akkor a magyaroknak a 20. században alig vagy talán egyáltalán nem szóltak volna a múzsák, de a múlt századi sorsunkkal szembenézve is mindig volt erőnk és szívünk helyet adni a kultúrának.     

"Tragikus háborús veszteségek között, ideológiák cenzúrája mellett is belekapaszkodhattunk a múzsákba, akik nem hallgattak el" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: még az is előfordult, hogy épp a tiltások, a tűrések és a támogatások nyomasztó útvesztőjében találták meg a művészeink a jó megoldást a tapasztalatszerzésre. 

Felidézte a korábbi gyakorlatot, amikor a frissen végzett színművészeknek kötelező volt vidéki színházhoz szerződniük egy időre. Mint mondta, Szeged is annak köszönheti Király Levente Kossuth-díjas színművészt, aki a nagybátyja, hogy kötelező volt Budapestről vidékre mennie játszani. 

"A vidéki színjátszásra a kelleténél kevesebb figyelem irányul" - fogalmazott, kiemelve: ezért is örül annak, hogy 44 év elteltével egy új vidéki színházat avathatnak. 

Novák Katalin szerint a magyarok azt szeretik, hogy ha valami szól, akkor nagyot szóljon, ezért is adtak át Debrecenben egy teljesen új színházat, miközben a másik is megújul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!