Átélhető történelem

2022.08.11. 07:17

Római kori hajó köt ki hétfőn a Műegyetemnél

A Duna menti római örökséggel rendelkező településeket járja végig egy negyedik századi őrhajó.

A projekt hajói valahol a Duna németországi szakaszán

Forrás: Facebook / Living Danube Limes - Interreg Danube Transnational Programme

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tájékoztatása szerint a hajó július 16-án rajtolt Németországból, 24 fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

A negyedik századi római hajót egy nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével készítették.

 

A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna

 

- közölték.

Kitértek arra, hogy az EU által finanszírozott és az állam által társfinanszírozott, az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) elnevezésű Interreg Duna Transznacionális Program 10 ország 19 partneri közreműködésével valósul meg.

 

A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része egyebek mellett a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása.

 

A projekt pillérei a kutatás és oktatás, a Duna menti múzeumok klaszterizációja, a fenntartható turizmus és az átélhető történelem, amelyet a Műegyetem részéről a BME Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Tanszéke koordinál.

 A hajó augusztus 15-én 11 órakor köt ki a Műegyetem előtt, következő állomása Százhalombatta lesz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában