Szimpózium

2022.09.03. 09:30

Kialakult a szigligeti összművészeti mentorprogram névsora

A közlemény szerint pályázatot nyújthatott be minden olyan önálló kötettel még nem rendelkező, magyar nyelven alkotó fiatal szerző, aki a pályázati határidő lejártakor már elmúlt 16 éves, de a 30-at még nem töltötte be.

Budapest, 2020. február 20. Áfra János költõ, mûkritikus beszédet mond a Derkovits Gyula képzõmûvészeti ösztöndíj idei nyerteseinek bemutatkozó kiállítása megnyitóján a Mûcsarnokban 2020. február 20-án. Huszonhat fiatal képzõmûvész pályamûveit sorakoztatja fel a február 21-tõl látogatható tárlat. A Derkovits Gyula festõ- és grafikusmûvészrõl elnevezett ösztöndíjat immár 65. alkalommal ítélték oda, a 35. életévüket még be nem töltött képzõmûvészek pályakezdését támogatva. MTI/Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Kihirdették azoknak a fiatal művészeknek névsorát, akik ősszel a Szigligeti Alkotóházban vehetnek részt a MANK Nonprofit Kft. által szervezett összművészeti mentorprogramon. 

A projektben Áfra János (mentoráltja Kósa Eszter), Deres Kornélia (mentoráltja Kazsimér Soma), Gál Ferenc (mentoráltja Rékai Anett), Géczi János (mentoráltja Kovács Edward), Győrffy Ákos (mentoráltja Kubina Zita), Kemény István (mentoráltja Korsós Gergő), Kukorelly Endre (mentoráltja Nagy Dániel), Szlukovényi Katalin (mentoráltja Locker Dávid), Tóth Krisztina (mentoráltja Ősi Anna) és Visky András (mentoráltja Masri Mona Aicha) vesz részt - közölte a MANK. 

Közleményük szerint pályázatot nyújthatott be minden olyan önálló kötettel még nem rendelkező, magyar nyelven alkotó fiatal szerző, aki a pályázati határidő lejártakor már elmúlt 16 éves, de a 30-at még nem töltötte be. 

Az irodalmi mentorprogram keretében szeptember 30. és október 4. között a kiválasztott fiatalok elismert kortárs szerzőkkel dolgozhatnak együtt, az irodalmi táborokban megszokott csoportos munka helyett ezúttal egy az egyben, közvetlenebbül, kitérve minden olyan szakmai kérdésre, amely a mentoráltban megfogalmazódik. A pályázatra leadott és a Szigligeten írt szövegek mentori útmutatás szerinti gondozására, a továbblépési lehetőségek megbeszélésére is lehetőség nyílik. A munka eredményét a mentoráltak egy-egy rövid esten prezentálhatják, ahol a mentor kérdései segítenek áttekinteni az addigi eredményeket. 

A szimpózium második felében, október 5. és 9. között a művészetköziség kerül előtérbe, lehetőséget teremtve arra, hogy a szépírók közös gondolkodásba kezdjenek a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep kastélyban dolgozó vizuális művészeivel, megalapozva a szimpózium ideje alatt realizálható vagy akár későbbi projekteket is. 

Később a tíz mentorált fiatal néhány Szigligeten írt vagy gondozott verse közös kötetben is megjelenik, a mentorok rövid felvezetőinek kíséretében. Az antológiában a versek és a mentorok által írt felvezető írások hozzáértő műfordítók közreműködésével angolul is olvashatóvá válnak. A szimpózium idején portrésorozat és versvideó készül a nyertes pályázókról. 

A tíznapos összművészeti szimpózium a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program beharangozójaként valósul meg a Szigligeti Alkotóházban. A ma már történelmi múltú intézmény egész évben várja az alkotóművészeket - áll a MANK közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!