Hagyomány és innováció

2022.09.19. 12:10

Nagy tetszést aratott a Liget projekt az egyik legfontosabb kulturális fesztiválon

Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján, a spanyolországi Segoviában rendezett Hay Fesztiválon, a világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet és a nemrég átadott épületeket Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa - közölte a Városliget Zrt.

Kiállítótér a Néprajzi Múzeum új épületében Budapesten, a Városligetben

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

"Az innovációra és hagyományokra fókuszáló négynapos nemzetközi rendezvényen nagy tetszést aratott Európa legnagyobb kulturális beruházása a szakmai berkekben és a látogatók körében egyaránt" - áll a közleményben.

Az összegzés szerint Baán László szombaton, a Múzeumok és az új urbanizmus című beszélgetésen azt emelte ki, hogy a Liget Budapest projekt nemcsak Magyarország legjelentősebb kulturális fejlesztése, hanem jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztési projektje.

Európában egyedülálló komplexitású, sűrű kulturális szövetet hoztunk létre a Városligetben, amely felkeltette ennek a neves nemzetközi fesztiválnak is a figyelmét. Egy város vonzerejét azok a kulturális rétegek jelentik, amelyeket az elmúlt évszázadok hoztak létre, és amelyek a modern korban is újra megélhetőek. Minden élő város hozzáad az örökölt kulturális rétegekhez, ezt tesszük mi is a Liget Budapest Projekt megvalósításával: megőrizzük a régi értékeinket, megújítjuk őket, mint a Szépművészeti Múzeumot és a Millennium Házát, valamint hozzáadunk újat, világszínvonalon, mint a Magyar Zene Házát, és a Néprajzi Múzeumot

- hangsúlyozta a közlemény szerint Baán László.

Hozzátette: már látjuk, hogy a Liget Projekt eddig megvalósított elemeit - a régi és új kulturális intézményeket a megújított zöld környezetben - már több millión látogatták meg, és azokat nagy elismerés és szeretet övezi. Mindinkább azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban látja a nemzetközi közönség is, hogy Budapest történelmi szövete ezeknek a hozzáadásával tovább gyarapodott, ami tovább növeli Budapest és az ország hírnevét, s egyben turisztikai vonzerejét.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa (j) és Martha Thorne, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatója, a Magyar Zene Házára kiírt nemzetközi tervpályázat zsűrijének elnöke (k) a beszélgetésen
Forrás: Liget Budapest

Martha Thorne, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatója, aki egyben a Magyar Zene Házára kiírt nemzetközi tervpályázat zsűrijének elnöke is volt, úgy fogalmazott:

A Liget Projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések a modern város új modelljét jelentik, hiszen a komplex kulturális terek, programok, kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a jövő városainak élhetőségét teremtik meg.

Sheila Cremaschi, a Hay Fesztivál igazgatója elmondta, hogy a Liget Projekt a kezdetektől meghívást kap a Hay Fesztiválra, mert Európa legjelentősebb kulturális fejlesztéseként nagy érdeklődésre tart számot. A 2011-ben indult fejlesztés a park hagyományait szem előtt tartva, de 21. századi módon gondolja újra a városrészt.

Baán László előadásában bemutatta a projekt elemeit:

  • a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítását és korszerűsítését,
  • az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ létrehozását,
  • a park zöldfelületi rehabilitációját,
  • a Millennium Háza felújítását,
  • a komáromi Csillagerőd, valamint
  • a Magyar Zene Háza és
  • a Néprajzi Múzeum új épületének felépítését.

A miniszteri biztos hangsúlyozta:

 

a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van.

 

Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget mindenhonnan látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kortárs, kiemelkedő építészeti minőségű művészeti múzeum nélkül nem lehetséges - közölte Baán László.

A 10 éves Liget projekt fejlesztéseit összefoglaló látványos videót itt tekintheti meg:

A közlemény szerint a négynapos rendezvényen részt vett a Magyar Zene Háza tervezője, Sou Fujimoto is.

Az eseményen szeptember 15. és 18. között 17 ország több mint száz meghívott szakembere adott elő. A fesztivál széles körű kulturális programot kínált az építészet és a vizuális művészetek témájában, de aktuális irodalmi, történelmi, zenei témákat és a tudomány különböző szakterületeit is érintették a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában