Egyedülálló technikák

2023.06.28. 22:49

A Magyar Zene Házában mutatkozik be a KKM új kortárs üvegművészeti utazókiállítása

A két évre tervezett, egyedülálló utazókiállítás 2023-2025 között mintegy tizenöt rangos helyszínre jut majd el.

MW

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Máthé Ágnes Klára, a Zeneakadémia hallgatója, a kiállítás kísérőzenéjére kiírt pályázat nyertese és Bata András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a KKM új, kortárs magyar üvegművészeti utazókiállítása megnyitóján a Magyar Zene Házában 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A Magyar Zene Házában mutatkozik be szerdától a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) új, kortárs magyar üvegművészeti utazókiállítása amely négy művészgeneráció tíz magyar alkotójának húsz műtárgyát tárja a közönség elé.

A Glassification.hu elnevezésű tárlat szerdai megnyitóján Lengyel Miklós, a KKM képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a tárca rendszeresen kezdeményezi olyan utazókiállítások létrehozását, amelyekkel hírét lehet vinni a magyar művészeteknek, tudománynak a világban.

A két évre tervezett, egyedülálló utazókiállítás 2023-2025 között mintegy tizenöt rangos helyszínre jut majd el - emelte ki Lengyel Miklós.

A tárlat budapesti bemutatkozását két európai fesztivál exkluzív részvétele követi: szeptemberben a Velencei Üvegművészeti Hét, októberben pedig a szófiai Nemzetközi Üvegművészeti Biennálé hivatalos programsorozatának részeként mutatkozik be a Glassification.hu - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az utazókiállítás címének alapja egy ritkán használt angol főnév, a glassification, amely üveggé alakítást jelent - mondta Halasi Rita Mária, a tárlat kurátora.

A kiállítók a kortárs magyar üvegművészetre jellemző technológiai sokféleséget képviselik - fogalmazott a kurátor, hozzátéve, hogy a tárlat anyagában szereplő húsz, erre az alkalomra készült műtárgy esztétikai értékeiben és technológiai kvalitásaiban egyaránt világszínvonalú: olyan egyedülálló, régi és új manufakturális technikák húzódnak meg mögöttük, amelyeknek magyar mestereik gyakran a világon egyedüli képviselői.

Az alkotók több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és csak a mai napig több mint negyven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben - emelte ki Halasi Rita Mária.

A tárlat kísérőzenéjére kiírt pályázatot Máthé Ágnes Klára, a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművész szakos hallgatója nyerte meg.

A KKM és a Rákosy Glass támogatásával megvalósuló tárlat szakmai partnere a Magyar Üvegművészek Társasága, az installáció tervezője és kivitelezője a De-Form Design Agency.

A Magyar Zene Háza előcsarnokában július 10-ig megtekinthető tárlaton Bihari Kristóf, Borkovics Péter, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, Gaál Endre, László Kyra, Lukácsi László, Sipos Balázs, valamint Varga Gyöngyvér Amala műtárgyait ismerhetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában