Dicsőítő énekek

2023.12.22. 12:13

Gryllus Dániel és Lackfi János közös ünnepi albumot készített

Itt járt a Földön címmel különleges albumot készített Gryllus Dániel és Lackfi János. A mű egy teljes dalciklus bibliai gondolatokra épülő művekből.

MW

Művészetek Völgye megnyitóján Gryllus Dániel, zeneszerző és előadóművész (b).Mellette Lackfi János költő, író, műfordító (j)

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Nagy Lajos

A Gryllus Kiadó és a Szépművészeti Múzeum közös gondozásában megjelent kiadványban a dalokat a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában található festmények és metszetek illusztrálják – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője, és Lackfi János költő, író még 2020 tavaszán, a kornavírus-járvány idején – e-mailen és telefonon kommunikálva – együtt írtak egy dicsőítő éneket, amelynek kedvező volt a fogadtatása az online térben. A két művész tovább alkotott, így állt össze egy teljes dalciklus a bibliai gondolatokra épülő művekből.

A Lackfi János verseit inspiráló zenét, Gryllus Dániel citerával és a felvételeken közreműködő Ferenczi György szájharmonika-játékával kísért énekeit a könyv megvásárlói ingyenesen tölthetik le a Kaláka Zenebolt webáruházból. A hanganyag ezen kívül elérhető az összes ismert zenemegosztó és zeneáruház felületén is.

A Várkert Bazár szervezői Húsvét közeledtével álltak elő azzal az ötlettel, hogy írjunk Jánossal online csatornájukra a Nagyhét minden napjára egy dalt, a dicsőítő ének felhasználásával. Boldogan dolgoztunk, és sikere volt a sorozatnak, ezért kérték, Pünkösdre is írjunk egy új éneket. Ekkor már látszott, ebből lemez lesz

– idézte fel Gryllus Dániel.

Lackfi János hozzáfűzte, hogy a pandémia idején érezték, a közönség vigasztaló, felemelő művekre éhes. 

Ceruzával körmölt, telefonnal befotózott kották, mp3-ak, szövegek cikáztak ide-oda e-mailben, amíg teljes egésszé kerekedett a dalciklus. A csodás képi anyaggal még ütősebbek ezek a zengő, örök történetek, melyek átitatják, meghatározzák életünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában