Évfordulók

2024.05.01. 15:36

Jókai Mór- és Klebelsberg Kunó-emlékévnek nyilvánították 2025-öt

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 2025-öt Jókai Mór- és Klebelsberg Kuno-emlékévnek nyilvánította – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

MW

Jókai Mór mellszobra az avatóünnepségén Zágrábban, a Bundek-tó melletti irodalmi sétányon 2019. május 30-án

Forrás: MTI/Hina

Fotó: Lana Slivar Dominic

Magyarország büszke minden szülöttére, kiváltképpen azokra, akiknek tevékenysége és teljesítménye nagyban hozzájárul hazánk és nemzetünk boldogulásához – írták közleményükben.

Hozzátették, a 200 éve született Jókai Mór a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb írója, kifogyhatatlan gazdagságú próza-világával méltán tartják az egyetemes irodalom egyik legnagyobb elbeszélő művészének. A 150 éve született Gróf Klebelsberg Kunó, a korszakos jelentőségű életművet és örökséget hátrahagyó vallás- és közoktatásügyi miniszter, államférfi öröksége megkerülhetetlen, mindmáig felbecsülhetetlen hatása van a magyar oktatásügyre, tudománypolitikára és kultúrára.

A tárca szerint a mindenkori magyar kormánynak kötelessége megőrizni és továbbadni szellemi nagyjaink örökségét, mert aki nem becsüli a múltját, annak nincs jövője sem. „Éljen a magyar kultúra! Éljen a haza!” – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!