Hivatalos

2017.10.17. 18:55

Leváltották Bernd Storckot

Bernd Storck és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös megegyezéssel szerződést bontott, így a német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott.

Budapest, 2017. október 10. Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó világbajnoki selejtezõ mérkõzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. október 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Íme a bejelentés a Nemzeti Sport videóján:

Sipos Jenő szóvivő közölte, az elnökség kedden felkérte Csányi Sándor elnököt, hogy tárgyaljon a szövetségi kapitányi jelöltekkel. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy a magyar válogatottat a novemberi két barátságos mérkőzésen ideiglenes szakvezető irányítja Luxemburgban, majd hazai pályán a vb-résztvevő Costa Rica ellen.

Vegyes eredmények

Az MLSZ vezető testülete elismerését és köszönetét fejezte ki a két és fél évig Magyarországon dolgozó Bernd Storcknak, mivel

„A gyengébb záró időszak ellenére az elmúlt három évtized legtöbb nemzetközi sikerében közreműködő szakvezetőnek mondhatja magát a labdarúgó-szövetségben”.

Storckot 2015 márciusában nevezték ki sportigazgatónak, majd júliusban szövetségi kapitánynak. Irányításával a válogatott nyolc győzelem mellett hétszer döntetlent ért el és tízszer kikapott, kijutott a tavalyi Európa-bajnokságra, ahol nyolcaddöntőbe jutott, de a vb-selejtezőkön a vártnál gyengébben szerepelt.

Az Andorra elleni idegenbeli kudarc után (0-1) Storck már felajánlotta lemondását, de ezt akkor nem fogadta el a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), így maradhatott pozíciójában: egyszerre szövetségi kapitányként és sportigazgatóként is folytathatta a megkezdett munkát.

Viszont az utóbbi hetek, hónapok mutatott játéka, a Svájctól elszenvedett 5-2-es vereség, valamint a Feröer elleni kínkeserves 1-0-ás győzelem is kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, és az MLSZ vezetősége is belátta: ez így nem mehet tovább.

Gyökeres változásokra lesz szükség

A német szakember gyakran hangoztatta, hogy fiatal, épülő csapatunk van, amelynek időre van szüksége az összekovácsolódáshoz, de joggal kérdezhette bárki, hogy hol van ez az épülő csapat – Feröer ellen egyetlen fiatal játékosunk volt a kezdőben Nagy Ádám személyében. Az Andorra ellen játszott idegenbeli mérkőzés hozott egy vegyesebb összeállítást, amit tekinthettünk egy új csapat alapkőletételének (ebben nyilván nagy szerepe volt a sok sérültnek), ahol aztán senki nem találta a helyét. Egy mérkőzésből persze nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni, de a képzeletbeli vár, mielőtt felépült volna, összedőlt.

Csányi: Storck körül elfogyott a levegő

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint az andorrai vereség után kapott második esélyt nem tudta kihasználni a kedden menesztett Bernd Storck szövetségi kapitány, mert menet közben elfogyott körülette a levegő.

„Elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak. Ezt az érvelést ma az elnökség is elfogadta”

– jelentette ki a szövetség honlapján a sportvezető. Hozzátette, hogy továbbra is nagyra tartja a Bernd Storck szakmai teljesítményét, az általa irányított – korosztályos és felnőtt – válogatottak kiemelkedő eredményeit.

Csányi úgy fogalmazott, az utóbbi időszak eredményei ismeretében egyetért német szakember távozásával, de az szerinte tény, hogy „az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt”. Kiemelte: az ő irányításával vb-nyolcaddöntős volt az U20-as válogatott, Eb-n szerepelt az U17-es és a felnőtt válogatott, utóbbi a világranglistán 18. helyig jutott a vezetésével, és „ezek a sikerek nem vitathatóak el sem tőle, sem a csapatoktól”.

„A tárgyalások már a napokban elkezdődnek, és hamarosan eredmény is várható. Ha nem tudunk október 25-éig a szempontjainknak megfelelő szövetségi kapitányt kinevezni, akkor megbízott kapitányra lesz szükségünk, amire már korábban is volt példa, Egervári Sándor lemondása után” – mondta Csányi.

Az elnök azt is kifejtette, hogy a szakvezetővel együtt távozik segítője, a szintén német Andy Möller is. Megjegyezte, a többi szövetségi edző esetében „ezután is a munka minősége lesz a döntő” számukra.

„Egyébként jelenleg 23 főállású munkatárs dolgozik a férfi szakágban, ebből mindössze négy német. Az ő sorsukról az új vezetéssel közösen döntünk majd” – jelentette ki az MLSZ-elnök. Azt is elárulta, hogy Storck szerződése felbontásának nincs külön költsége, csak a hónap végéig megillető díjazását kell kifizetni.

Csányi korábban kijelentette, hogy a válogatottnak kutya kötelessége ott lenni 2020 nyarán Eb-résztvevőként a felcsúti stadionban, ehhez azonban – már sokadjára hangoztatva – gyökeres változásokra lesz szükség.

A helyzet ismert: az idő szorít, a csapat még mindig gyerekcipőben jár. Ismét bizakodhatunk, hogy egy új kor új hajnala köszönt le ránk.

Borítókép: Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország – Feröer-szigetek labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában. A kínkeservesen kiszenvedett 1-0-ás hazai siker is csak tovább mélyítette a szakadékot a szurkolók és a kapitány között.

MTI Fotó / Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!