Magyar Parasport Napja

2018.02.23. 10:10

Megvalósulhat, hogy a gyerekek tanítják a szülőket

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke egyetért abban, hogy az első Magyar Parasport Napján rendezett események, különösen az iskolai rendezvények hozzájárulnak a "fordított oktatás" megvalósulásához, s ezen keresztül a parasport és a fogyatékkal élők egyre szélesebb körű elfogadásához.

A tavaly szeptemberben az IPC elnökévé választott Andrew Parsons az M1 aktuális csatornán pénteken reggel elmondta, hogy bár mindjárt hivatalba lépése elején gondokkal kellett szembenéznie – földrengés miatt kénytelenek voltak elhalasztani a mexikói paraúszó és parafekvenyomó világbajnokságot, valamint az orosz doppingbotrány miatti eltiltással is foglalkozniuk kellett -, sikerült elindítani azokat a programokat, amelyeket eltervezett.

„Elkezdtük átalakítani a klasszifikációs rendszert, erősítjük a szponzorprogramunkat, és tagországainkkal is erősítjük a kapcsolatunkat, hogy egy következő szintre léphessenek” – fogalmazott a brazil sportdiplomata, aki először jár Magyarországon.

„Fantasztikus élmény volt, hogy itt lehettem” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a parasport és a paralimpia egyre több embert érdekel világszerte, és az olyan programokon keresztül, mint a csütörtöki, magyarországi, megvalósul a „fordított oktatás”, azaz amikor a gyerekek tanítják a szüleiket, a családjukat.

Szabó László, az MPB elnöke ehhez kapcsolódva elmondta: országszerte több mint 400 iskola kapcsolódott be a Lélekmozgató elnevezésű programba, melynek során a diákok a testnevelés órák keretében kipróbálhatták a para-csapatsportágakat és megnézhették a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet, amely öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődését.

„Több ezer gyermek próbálhatta ki, milyen a vak foci, a boccia vagy az ülőröplabda, majd otthon ezt elmesélhették” – fogalmazott Szabó László, aki felidézte a nap további eseményeit, mint például a Várkert Bazárban rendezett konferenciát, amelyen neves előadók közreműködésével több szempontból is górcső alá vették a hazai és nemzetközi parasport helyzetét és a fejlődési lehetőségeket. A tanácskozás mottója az volt, hogy „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni”.

Csütörtökön este gálavacsorát rendeztek a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapításának huszadik évfordulója alkalmából, ezen sportolókat, edzőket, szakembereket díjaztak.

Az országgyűlési képviselők december 12-én egyöntetűen támogatták a kulturális bizottság ötpárti kezdeményezését, és egyhangúlag elfogadták, hogy idéntől február 22-e a Magyar Parasport Napja legyen. Az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) ebből az alkalomból szervezett csütörtökön országszerte programokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!