Európai Diáksport Napja

2021.09.24. 12:15

Magyarországon 1500 iskola vesz részt az európai sportnapon

Magyarországon 1500 iskola vesz részt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által életre hívott, ma már Európai Diáksport Napja (ESSD) néven futó pénteki programban, melynek során az MDSZ mozgásra hívja a hazai általános és középiskolákat, amelyek között csaknem 20 millió forint értékben osztanak majd ki díjakat.

Budapest, 2019. szeptember 27. Diákok sportolnak az Európai Diáksport Napja magyarországi programján a BVSC Szõnyi úti Sportpályáján 2019. szeptember 27-én. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére 2015-ben elindult program alkalmából idén 39 országban sportolnak fiatalok. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke a csepeli Weisz Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diáksportnapi rendezvényén úgy fogalmazott, ennek a napnak arról kell szólnia, hogy

a diákok legalább két órán keresztül „élményszerű” sportolást végezzenek.

„Ma már 35 ország részvételével több mint kétmillió gyerek sportol együtt szerte Európában, így kijelenthetjük, hogy sikerült egy nagy mozgalmat létrehoznunk” – mondta az egyéniben olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok öttusázó, aki kiemelte: az MDSZ-nek az a legfőbb célja, hogy ezen a napon „színes, sokféle aktivitásban” vehessenek részt a diákok.

„Az elmúlt másfél évben a pandémia miatt rendkívül korlátozottak voltak a sportolási lehetőségek, így a másik célunk az, hogy a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás”

- tette hozzá Balogh Gábor.

A csepeli rendezvényre ellátogatott Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok birkózó is, aki az iskola diákjainak kérdéseire válaszolva felelevenítette többek között sportolói pályafutásának mérföldköveit, legnehezebb és legemlékezetesebb pillanatait is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon a résztvevő iskolákat és pedagógusokat az idén is kiemelt díjazás várja. A rendezvényt támogató, sport- és fitneszparkok, valamint játszóterek telepítésével foglalkozó S-tér Kft. három nagy értékű díjjal járul hozzá az iskolák részvételének motiválásához. A fődíj egy bruttó 5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, melyet azon iskolák között sorsolnak ki, amelyek a 2018., 2019., 2020. és 2021. évben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót. Emellett egy bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszparkot is kisorsolnak azon iskolák között, amelyek 2018-ban, 2019-ben vagy 2020-ban töltöttek fel diáksportnapi beszámolót, és ezt 2021-ben is megteszik. Végül egy ugyanilyen értékű kültéri sport- vagy fitneszparkot sorsolnak ki az ESSD-hez 2021-ben csatlakozók és beszámolót feltöltők között.

Mindezeken túl az

idén az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30 ezer forint értékű sportszercsomagot biztosít az MDSZ.

Kifejezetten a pedagógusoknak szól az olimpikonok exkluzív ajándéka: megyénként egy, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, Magyarock pólót nyer az élsportolók által dedikált kártyával.

Forrás: MTI

Borítókép: diákok sportolnak az Európai Diáksport Napja magyarországi programján a BVSC Szőnyi úti Sportpályáján 2019. szeptember 27-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!