Kerékpársport

2022.04.28. 14:17

Különleges időszaki kiállítás nyílt a Giro d'Italia tiszteletére Budapesten

A jövő pénteken rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon.

Bemutatták a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtjához kapcsolódóan létrehozott időszaki kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban.

Perényi Roland kurátor a bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a csütörtöktől szeptember 11-éig látható tárlat nemcsak az olasz körverseny történetét mutatja be, hanem a magyar kerékpársportot is.

Nem egy technikatörténeti kiállítás, inkább a kultúrtörténeti háttér bemutatására helyeztük a hangsúlyt. Igyekeztünk olyan kiállítást megalkotni, amely azoknak is érdekes, akik benne vannak a sportágban és azoknak is, akik teljesen laikusok

– fogalmazott Perényi, aki hozzátette, az olaszok vallásos áhítattal követik a kerékpársportot.

Balla Loránd kurátor a május 6-án Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny kapcsán megrendezett Budapest üdvözli a Girót! – Budapest saluta il Giro! című időszaki kiállítás sajtóbemutatóján a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2022. április 28-án.
Forrás: Illyés Tibor/MTI

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Comói-tó mellett fekvő, a Madonna del Ghisallónak, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő Kerékpározás Múzeuma gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. A látogatók archív fotók mellett igazi ereklyéket – kerékpárokat, mezeket – csodálhatnak meg, köztük több korábbi bajnok rózsaszín trikóját is, vagy éppen a hét Tour de France-győzelmétől doppingbotránya miatt megfosztott Lance Armstrong 1993-as világbajnoki mezét. Magyar szempontból talán a legfontosabb, hogy a kiállítás bejáratánál megtekinthető Valter Attila rózsaszín és a legjobb fiatalnak járó fehér trikója, melyet tavaly három, illetve öt napon át viselt a Giro d'Italián. A Groupama-FDJ versenyzője pedig videoüzenetben köszönti az érdeklődőket.

A tárlat egyik figyelmessége, hogy a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét bemutató teremben a padlón a Giro 104 korábbi bajnoka „kíséri végig” a látogatót idősorrendben. A tárlat nagy hangsúlyt fektet a Giro olyan meghatározó személyiségeire, mint Gino Bartali, Eddy Merckx, vagy éppen Marco Pantani.

Kerékpárok a május 6-án Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny kapcsán megrendezett Budapest üdvözli a Girót! – Budapest saluta il Giro! című időszaki kiállításon a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2022. április 28-án.
Forrás: Illyés Tibor/MTI

A magyar kerékpársport bemutatásában nagy szerepet kapott a Millenáris, az 1925-ben életre hívott Tour de Hongrie, illetve ezen a részen kerékpárokat is ki lehet próbálni.

A jövő pénteken rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.

A 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakaszai:

1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

Borítókép: Giro d'Italia – Kerékpáros mezek a május 6-án Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny kapcsán megrendezett Budapest üdvözli a Girót! – Budapest saluta il Giro! című időszaki kiállításon a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2022. április 28-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában