Rövidpályás úszó Eb

2023.12.09. 22:26

Szabó ezüstérmes, Pádár junior Európa-csúccsal döntős

Szabó Szebasztián címvédőként ezüstérmet nyert 50 méter pillangón szombaton az Otopeniben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

MW

A későbbi második helyezett Szabó Szebasztián és a győztes svájci Noe Ponti a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 2023. december 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A 27 éves magyar versenyző 21.96 másodperces idővel csapott célba. A számot a svájci Noe Ponti nyerte, aki mindössze négy századra volt Szabó és a brazil Nicholas Santos 21.75-ös világcsúcsától.

Szabó – aki két évvel ezelőtt Kazanyban három aranyat nyert – önmaga második, a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte a romániai kontinensviadalon. A győriek úszója csütörtökön 50 méter gyorson is második volt.

SZABÓ Szebasztián
A második helyezett Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A másik két egyéni magyar döntős nem állhatott dobogóra, viszont Németh Nándor 200 méter gyorson 1:42.69 perces egyéni csúccsal lett hatodik. Ugrai Panna 100 méter pillangón – azt követően, hogy az előfutamban, majd a középdöntőben is egyéni rekordot úszott –, 57.59 másodperccel a nyolcadik helyen végzett.

UGRAI Panna
Ugrai Panna a női 100 méteres pillangóúszás döntőjében a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 2023. december 9-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A szombati versenynap utolsó számában a Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Ugrai Panna összeállítású magyar csapat országos csúccsal az ötödik helyen végzett a 4x50 méteres vegyes gyorsváltók döntőjében.

A magyar váltó – amelyben délelőtt még Nell Olivér volt a nyitóember – az előfutamból 1:30.91-es országos csúccsal lépett tovább, a 2016-os windsori világbajnokságon felállított 1:32.58-as rekordot adva át a múltnak. A finálét a negyedik idővel várta a staféta, és még tovább tudta javítani a hazai csúcsot: 1:30.24 az új rekord.

Az elődöntőben szereplő magyarok közül elsőként Pádár Nikolett ugrott medencébe, a szegediek 17 esztendős versenyzője junior Európa-rekorddal, összesítésben a második helyen jutott a 200 méteres gyors vasárnap sorra kerülő fináléjába. Pádár 1:53.51 perccel csapott célba, a hivatalos adatok alapján az európai szövetség által megállapított, 1:53.77-es „szintidőt” írta a nevére.

PÁDÁR Nikolett
Pádár Nikolett (j) a női 200 méteres gyorsúszás elõdöntője után a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 2023. december 9-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Németh Nándornak a 200 méter gyors döntőjét követően bő egy órája volt pihenni a 100 méter gyors középdöntője előtt, amelyet az ötödik idővel (46.88) várt. A 24 éves úszó országos csúcsától mindössze hat századdal elmaradva, 46.42 másodperccel az ötödik helyen bejutott a fináléba.

Jászó Ádám 200 méter háton volt még érintett az elődöntőben, de 1:57.69 perces eredményével – tartalékolva a néhány perccel később rendezett váltó döntőjére – messze elmaradt a mezőny többi tagjától, így a 16. helyen fejezte be a számot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában