Óriási elismerés

2024.04.02. 10:27

Nem gondolná, az Inter legendája kikhez méri Marco Rossit

Az olasz bajnok és UEFA-kupagyőztes védő és a magyar válogatott szövetségi kapitánya sokat viccelődött egymással még a Sampdoria színeiben.

MW

Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a másnapi, Koszovó elleni felkészülési mérkőzés előtt a telki edzőközpontban 2024. március 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Óriási elismerést kapott Marco Rossi. A magyar válogatott szövetségi kapitányát egykori csapattársa, az Internazionale színeiben olasz bajnok és európai kupagyőztes, az olasz válogatottal pedig világbajnoki bronzérmes Riccardo Ferri a világ talán két legjobb edzőjéhez, Pep Guardiolához és Carlo Ancelottihoz hasonlította.

Riccardo Ferri személyesen is jól ismeri a magyar válogatott szövetségi kapitányát, hiszen Marco Rossi és ő csapattársak voltak a Sampdoria színeiben az 1994–1995-ös idényben az olasz élvonalban. Ferri akkoriban már rutinos sztár volt, előtte 13 évet húzott le az Internazionale játékosaként, amelynek színeiben 1989-ben olasz bajnok volt, az UEFA-kupát pedig kétszer is megnyerte – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Remek középhátvéd volt

Az egykori olasz középhátvéd a World Soccer magazin magyar kiadásának márciusi, debütáló számában dicsérte Rossit, és felidézett néhány pillanatot a pályafutásuk emlékeiből.

– Marcót személyesen a Sampdoriába szerződésem után ismertem meg, azelőtt csak közös barátaink voltak. Igazi profi volt, alázatos, elhivatott, remek humorérzékkel megáldott játékos és ember. Gyakran tréfálkoztunk a fejünk méretével: azt mondogattuk egymásnak, azért a tiéd a nagyobb. Két olyan ember viccelődése volt ez, akik tisztelték és kedvelték egymást – árulta el Ferri.

A 45-szörös olasz válogatott labdarúgó az 1990-es vb-n bronzérmes csapat tagja hűséges bajtársként írta le Rossit, akiben erős volt az összetartozás érzése.

– Rengeteget futó és roppant nagyvonalúan játszó, a levegőben is erős védő volt – emlékezett vissza Ferri, hogy milyen futballista benyomását keltette benne Marco Rossi.

Guardiola és Ancelotti nyomdokain

Ferri is jól ismeri Rossi történetét, az edzői karrierje kezdetét, amikor csak alacsonyabb osztályú csapatoknál kapott lehetőséget – írta meg a Magyar Nemzet. A Budapest Honvéd hívására az olasz szakember 2012-ben aztán Magyarországon próbált szerencsét, s a sztori innentől közismert.

Hosszú és nehéz utat járt be, mire eljutott a méltó megbecsültségig, és ezt Olaszországon kívül kellett megtalálnia. Igazán örülök neki, minden elégtételt és sikert megérdemel. Nemrégiben beszéltünk, s megragadtam az alkalmat, hogy gratuláljak neki. Ha ritkán is váltunk szót, azok közé tartozik, akikkel mindig nagy élmény elbeszélgetni

– mondta el az egykori olasz válogatott játékos, majd Ferri érdekes párhuzamot vont a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és a világ két talán legismertebb vezetőedzője között.

– Az olyan nagyokról, mint Pep Guardiola vagy Carlo Ancelotti, akik kitűnő játékosok is voltak, sem sejtettük futballistakorukban, hogy edzőként még jobbak lesznek. Hozzájuk hasonlóan Marcóról sem gondoltuk volna ezt. Sokat dolgozott és tanult pályafutása alatt, az eredményeit pedig alighanem az elhivatottságának és kitartásának köszönheti – fejtette ki az Inter legendája.

Rossi ázsiója még feljebb emelkedhet a magyar válogatott élén a nyári németországi Európa-bajnokságon. Addig azonban a magyar szövetségi kapitánynak minden eshetőségre fel kell készítenie a csapatát, és egy, a szurkolók fantáziáját leginkább megmozgató kérdésben is döntésre kell majd jutnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában