TISZA-TÓ

2018.07.26. 17:30

Tiszaderzsen talált otthonra a belga házaspár

Már két-három évtizeddel ezelőtt is sok nyugat-európai költözött Magyarországra. Az elmúlt években ez a tendencia tovább erősödött. Míg korábban a Balaton és környéke, napjainkban már a Tisza-tó szintén vonzó célpont számukra. Ráadásul nemcsak a nyugalomra váró idősebb korosztály, hanem fiatalok és középkorúak is. Meglepő, de vannak, akik a számításaikat keresik itt. Sőt, megtalálják.

Ujvári László

A költözéssel nemcsak otthont, hanem életmódot is váltott Anita és Patrick

Fotó: Ujvári László

A nagy múlttal büszkélkedő, egykor pezsgő életű község, ma a csend és a nyugalom szigete. Ez pedig vonzó a nyugat-európai, elsősorban belga és holland turisták számára.

Hallani olyanokról, akik itt alapítottak vállalkozást, végleg ide költöztek. Patrick és Anita Luyten-Bisschop is beleszeretett a térségbe, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Mosolygós középkorú házaspár fogadott a megbeszélt időpontban. Rögtön látszódott, hogy igazak a falusi pletykák: jóravaló, vidám emberek. Bárkivel gyorsan megtalálják a közös nevezőt, nem okoz számukra nehézséget a magyar nyelv sem.

– Tizenkét évvel ezelőtt, 2006 márciusában költöztünk Magyarországra – kezdte az 1970-es születésű Patrick.

Belgium helyett az ősi magyar falut, Tiszaderzset választották otthonuknak. Egy panzió tulajdonosai, mely egy hajdani magtár teljes átalakításával jött létre. A régi, vastag falak hűvösében kellemes látvány fogadja a vendégeket. Rá sem lehet ismerni az egykori magtárra.

A költözéssel nemcsak otthont, hanem életmódot és megélhetést is váltottak. Belgiumban és Németországban Patrick közel húsz éven át szolgált hivatásos katonaként, Anita ápolónő volt. A százezer lelkes Leuventől nem messzire éltek egy békés kis faluban.

– Itt, Magyarországon többet dolgozunk és kevesebb a pénz, de más az élet. A saját magunk főnökei vagyunk, és ez fontos – mondta Patrick, kicsit törve a magyart.

Mint kiderült, már a ‘90-es években is sokat jártak Magyarországon, elsősorban Debrecen környékén. Éveken át kirándultak a világban, jártak Dél-Afrikában és Közép-Amerikában is.

Fontos számukra a család és a rokonság közelsége, ezért nem szerettek volna a világ másik végére menni. Így esett a választásuk hazánkra.

– Autóval és repülővel néhány óra alatt Belgiumban vagyunk. Bármikor meglátogathatjuk a rokonokat – jegyezte meg Anita. Kellemes, szép környéken élhetnek, a Tisza-tó pedig gyorsan rabul ejtette őket.

A költözéssel nemcsak otthont, hanem életmódot is váltott Anita és Patrick
Fotó: Ujvári László

– A csendes, békés környezet, a Tisza-tó szomszédsága miatt döntöttünk Tiszaderzs mellett. A külföldi, nyugat-európai vendégeknek felbecsülhetetlen értéke a nyugalom – magyarázta Patrick. Úgy látták, a szálláskínálat hiányos, ez pedig magától értetődővé tette, mivel foglalkoznak majd.

Vendégkörüket elsősorban külföldi pihenni vágyó turisták alkotják, nyolcvan százalékban Belgiumból érkeznek hozzájuk. Március 15-én már indul a szezon, melynek a csúcsa értelemszerűen a nyári hónapokra összpontosul. Tavasszal és ősszel túrázók, természetjárók és fotósok keresik fel őket, míg nyáron a családosok.

– A tél a pihenésről szól, olyankor évente egyszer hazalátogatunk – árulta el Anita. A panzió pedig szinte minden idejüket elviszi. Folyamatosan csinosítják és fejlesztik a vállalkozásukat, de bővíteni nem szeretnének.

– Ha beépítenénk a padlást, az sokkal több munkával, vendéggel és alkalmazottakkal járna. Úgy már elveszítené a varázsát, hogy mi ketten csinálunk mindent – érvelt Patrick.

A belga házaspárnak a térségről is megvan a véleménye. Úgy látják, több étteremre és az utak felújítására lenne szükség a jövőben. Külön kiemelték, hogy nagyon várják már a Poroszló és Tiszafüred között megépülő kerékpárutat.

Vendégeik közül sokan ülnek kerékpárra, a fejlesztés számukra is nagy előrelépést jelent majd. Nemrég Patrick összeállított egy érdekes túraútvonalat, képek alapján kell megkeresni a falu nevezetességeit. Mondani sem kell, a kezdeményezés nagy sikert aratott a látogatók körében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!