szolnok

2018.11.09. 20:00

Ilyen egy korszerű és energiatakarékos otthon

Nagy keletje van manapság a korszerű épületeknek, melyek jelentős mennyiségű energiát raktároznak el. A közelmúltban építkezett Szolnokon a Fazekas család, akik nemcsak modern otthont építettek, de kétkezi munkájuk révén egyedivé is varázsolták azt. Lakásuk kialakításáról a családfő beszélt hírportálunknak.

Hartai Gergely

Fazekas Sándor házának belseje is ízléses berendezést kapott

Fotó: Hartai Gergely

– Még 2015 decemberében kezdtünk el építkezni, és 2016 augusztusában költöztünk be családi házunkba. Lakásbelsőnk pedig leginkább a mediterrán stílust tükrözi… – vezetett be otthonába a házigazda. Fazekas Sándor szerint sosem volt kérdés náluk a lakásízlés kiválasztása. Abban ugyanis hamar megegyezett az egész család.

– Mindegyikünknek a belül üde és napfénnyel teli hatások tetszenek. Bár tény, hogy a házbelső kialakításánál páromnak kiemelt szerep jutott. Jómagam inkább a ház külső részeivel foglalkoztam – taglalta Sándor.

Fazekas Sándor házának belseje is ízléses berendezést kapott
Fotó: Hartai Gergely

Aki ezután arról beszélt, a házépítés során a tartós vázszerkezet és a szigetelés kialakítása a legfontosabbak közé tartozott. Annál is inkább, mivel e kettőt a kor szigorú energetikai követelményeihez kellett igazítani.

– Lakóházunk egy könnyűszerkezetes épület, vagyis egy acélvázas szerkezet az alapja. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a „falazat” lényegében szigetelés csupán. A ház alapját egy tizennyolc centis acélváz alkotja, melynek a külseje OSB-lapokból, a belseje pedig gipszkartonból készült. Közöttük pedig tizennyolc centi vastag kőzetgyapot helyezkedik el. Ezzel is segítve, hogy a hő java a házon belül maradjon… – részletezte a tulajdonos.

Azt is megtudtuk tőle, az alapépítményre általában öt centi vastag szigetelőanyagot szoktak felhelyezni a szakemberek. Náluk azonban ennek duplája segíti a hő megtartását. Emellett az aljzat is kétszeresen szigetelt.

– A födémben jellemzően tizennyolc centi az alapszigetelés. Ám, itt is úgy döntöttünk, messzebbre megyünk, hiszen végül negyvennyolc centi vastag kőzetgyapotot tettünk le. Ugyanakkor a háromrétegű ablakainkkal is a benti energiát szeretnénk megtartani – mondta.

Majd hozzátette, habár korábban egy csaknem fele ekkora lakásban éltek, mégis kétszer annyit költöttek fűtésre. Sándor szerint modern otthonukon több egyedi vonás is visszaköszön, melyek jól láthatók a ház küllemén. A felső szint például egy teljes értékű emelet, azzal hogy ugyanolyan belmagassággal rendelkezik, mint az alsó. Az emeleti tér különlegességét mégis az adja, hogy negyvenöt fokkal el van forgatva az alsó szinthez képest.

A kívülről is szemet gyönyörködtető ház különlegességét az adja, hogy az emelet negyvenöt fokkal el van forgatva az alsó szinthez képest

A százhuszonnégy négyzetméteres családi otthon környezete is a házbelső hangulatához igazodik. Az udvart egy igényesen kikövezett tó és mediterrán növények díszítik. Ráadásul a legtöbb szépítőmunkát maga végezte a család.

– Bizony, nagy kihívás volt, hogy az efféle munkákat magunk merjük bevállalni! Ehhez azonban ma már minden segítség adott, hiszen az internetes ötletek szinte végtelenek. A burkolási munkákat például mi csináltuk. Így a külső térburkolatok lerakását, de a garázsépítést is együtt végeztük. Nem kell minden egyes munkához szakembert hívni. Számos területen hagyatkozhatunk saját kreativitásunkra is – összegezte a családfő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!