kerékpáros kirándulás

2020.05.11. 17:30

A megyeszékhely természeti értékeit fedezi fel a túrákon

Országos és általában megyei szinten is akadnak jól ismert kirándulóhelyek. Ám gyakran megfeledkezünk arról – vagy éppen nincs tudomásunk róla –, hogy a közvetlen környezetünkben szintén akadnak mesés helyek. Ráadásul a koronavírus miatti helyzetben sem kell lemondani a kirándulásról! Szolnok közelében megannyi helyszínre látogathatunk el. Ezek jó részét a természetkedvelő, szolnoki Györe Tímea jól ismeri, néhányat pedig be is mutat közülük.

Szabó Lilla Laura

Györe Tímea szerint Szolnok sok látnivalót tartogat a kerékpáros túrázóknak is

Forrás: Beküldött fotó

– Nagyon szeretek a természetben lenni, ha csak tehetem, mindig úton vagyok. Szolnok külterületeit és a környező települések természeti adottságait is az ilyen séták, túrák alkalmával fedeztem fel. Elindultam, és mindig olyan utakra, ösvényekre léptem, amelyeket általában mások figyelmen kívül hagynak – kezdte Tímea. Noha például a Tisza-partot sokan látogatják, szerinte a Tiszaligetet körbeölelő gátnak csak egy bizonyos részét ismerik az emberek. A Béres József-sétánynak általában szintén csak egy bizonyos szakaszát látogatják a járókelők.

– Pedig a Hetényi Géza Kórház vonalán túl folytatódik, és még ott is lehet kerékpárral, rollerrel haladni, ahol már elfogynak a házak – magyarázta. Hozzátette, a kerékpárút Tószegnél már szintén elkészült, ezt a részt maga is gyakran használja. A közelmúltban például a Tiszavirág hídtól indult el kerékpárral, és kényelmes tempóban, nagyjából negyvenöt perc alatt jutott el a tószegi halastóig.

A Tiszaligetben egyébként van még látnivaló. Egészen pontosan a strand területe mögött. A csónakázótó minden évszakban mesés, a kedves kis ösvényt padok szegélyezik, akár órákat is könnyedén eltölthet itt az ember. A Tisza-part tehát gazdag kirándulási lehetőséget tartogat. Ahogyan a Zagyva-part is. Tímea ezt a területet is alaposan feltérképezte már, elmondása szerint minden évszakban más arcát mutatja a természet. A sétány önmagában nagyon szép, de a túloldalon még vadregényesebb szakaszokat fedezett fel. A Máv Kórház, illetve a Művésztelep mögötti irányt követve jutott el a ritkán látogatott területre.

– Errefelé van például egy hatalmas pitypangmező! Egyszer kijöttem futni, de meg kellett állnom, annyira szép volt minden, hogy csak kapkodtam a fejemet – idézte fel a kellemes pillanatot. Már a Zagyva-hídról is érdemes letérni, és követni a folyót, hiszen aki kitar­tó, egy pompás pipacsmezőre bukkanhat, persze csak májustól októberig. Sőt! Azt talán kevesen tudták, hogy a Zagyva felett átívelő vasúti híd közelében van egy „zubogó”. Hatalmas kövek törik meg a folyót, és úgy néz ki, mintha egy mini vízesés lenne.

Györe Tímea szerint Szolnok sok látnivalót tartogat a kerékpáros túrázóknak is
Fotó: Beküldött fotó

– Erre a részre viszont előszeretettel járnak fotózni is például. A környezet is remek, hiszen kisebb-nagyobb fás csoportok szintén találhatók itt, amelyek még egyedibb helyszínné teszik.

Tímea kiemelte, hogy szerinte nem kell komoly összegeket kifizetni egy-egy csodás élményért. A családok együtt is felkerekedhetnek, és akár Szolnok vagy saját lakóhelyük közelében találhatnak olyan helyszíneket, amelyek megérik a kisebb-nagyobb sétákat. Persze mostanában az a helyes, ha az emberek otthon töltik az időt. Ám talán a járvány lecsengése után jobban megbecsüljük a közvetlen környezetünkben rejlő lehetőségeket.

Készítsünk csomagot az útra!

Fontos, hogy elegendő folyadék, napvédő krém, szúnyog- és kullancsriasztó készítmény biztosan legyen nálunk, főleg, ha hosszabb útra indulunk. Györe Tímea szerint egy kisebb egészségügyi csomag szintén jó szolgálatot tehet, ahogyan az elemlámpa is. Aki két kerékre pattan, készítsen be egy javítószettet, pumpát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!