Galériával

2020.06.01. 07:00

Rengeteg nőszirom virít egy Szolnok környéki kertben

Mindenki ismeri Nagykörűben Miheller Balázst. A Tisza-parti településen élő kertész virágoskertje igazi színfolt.

Szoljon.hu/V.B.E.

Fotó: Vágó B. Endre

Minden még a 80-as évtized legelejére nyúlik vissza, kezdtük a beszélgetést Miheller Balázzsal. Akkoriban kezdett érdeklődni a mocsári hibiszkuszok iránt, mert ennek a növénynek figyelemfelkeltően óriási virágai vannak. A virágok a 20-30 centiméteres átmérőt is elérhetik.

– A szolnoki megyei könyvtárban dísznövény katalógusokat lapozgattam és ott láttam először, hogy van ez a növény, ami télálló. Ez a tulajdonság fontos a klímánkon. Aztán két év múlva az újságban olvastam egy hirdetést és az onnan rendelt tövekkel, egy fehér, egy rózsaszín és egy bordó virágú növénnyel kezdődött nekem a termesztés. Dr. Rapai József híres zombai egzotikus gyűjteményéből vásároltam az első töveket. Később a Hortus Hungaricus szakkiállításon vettem továbbiakat, utána pedig már magam próbálgattam a növényeket keresztezni. Ecsettel poroztam be és így alakulnak évről évre a fajták – magyarázta.

– Most már úgy 60 tövet szoktam kiválogatni, a szebbeket, évekig vizsgálom, hogy melyik válik be. Elültetem a magját és a tél szelektál, ami el akar fagyni, elfagy. Szabadföldi termesztéssel foglalkozom, nincs üvegházam. De így ellenálló növényeket tudok adni a vásárlóimnak. A legtöbben ma is a hibiszkusz iránt érdeklődnek. De aztán sorra jöttek a többi növények ugyanilyen módszerekkel, a mocsári liliom és a nőszirom, más néven írisz. 200 körüli sásliliomom és 250 fajta íriszem van jelenleg.

Ez utóbbinak pont most volt a virágzása. A sokfelé kedvelt növény színpompás virága igen erős illatú, ezért zárt térben nem ajánlott tartani, vágva sem. De a kerti díszen kívül az írisz csokrokat előszeretettel viszik például sírokra is.

A koronavírus miatti vásári korlátozások nagy kiesést jelentettek volna, de március elején, a metszés idején sajnos leesett a cseresznyefáról és eltörte a lábát, így hat hétig gipszben kellett járnia. Az addigra már előkészített 120 db fóliakonténeres virágtövet elajándékozta. Őstermelőként dolgozik, de nyugdíjasként ez inkább hobbi, mint megélhetés. Júliusban visszatérünk Nagykörűbe Miheller Balázshoz, hogy a mocsári hibiszkusz virágzását is megmutassuk olvasóinknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!