maratonisták

2020.07.14. 17:30

Kétszer futották körbe a Tisza-tavat

Még jóval a járványhelyzet megjelenése előtt hirdették meg az idei Ultra Tisza-tó futóversenyt. Neveztek is szép számmal, aztán félő volt, hogy a pandémia miatt elmarad a megméretés. Ám a szervezők álma mégis sikerült, az eseményt megtartották, amelyen a „Szolnoki csajok” nevű nyolcfős formáció is elindult és célba ért.

Mészáros Géza

Forrás: Beküldött fotó

Az „Ultra-Tisza-tó 126” hosszú távú futóverseny évek óta egyre népszerűbb programhelye a maratonistáknak. Az eseménynek Kelet-Magyarország egyik legszebb természetvédelmi övezete, az idegenforgalmi szempontból manapság egyre felkapottabb Tisza-tó környéke ad otthont. Hasonlóan az UltraBalatonhoz, az UTT-126 is tókerülő verseny, a „nagy testvérhez” képest azonban kicsit „szerényebb” távon, 126 kilométeren zajlik.

A 2020. évi „Ultra Tisza-tó 126”-ra, a veszélyhelyzetet figyelembe véve számos változtatást hoztak a szervezők az eredeti versenyszabályzathoz képest. Például az egyéni, 65 év fölötti versenyző számára lehetővé tették a csereember vagy a visszalépés lehetőségét. A „Szolnoki csajok” azonban még jócskán nincsenek védett korban, így számukra nem volt engedélyezett visszalépés a startvonal elől. Hölgyeink már tavaly is megmérették magukat, azonban sem akkor, sem pedig most nem az elsőségért, hanem magáért a futásért vállalták, vállalják fel az átlagember számára nagyon nagynak tűnő távot.

– Nem csak a magam nevében beszélek, hiszen tudom, hogy a többiek is hetente több alkalommal futnak rendszeresen saját környezetükben hosszabb távokat. 2–3, vagy akár 5–6 és 8–10 kilométereket is akár – magyarázta elkötelezettségük és kitartásuk okát az egyik „szolnoki csaj”, Csabai Anikó.

– Nem mindig könnyű rávenni magunkat arra, hogy na most akkor legyűrünk néhány kilométert. Ha viszont nem indulunk neki, akkor pedig nagyon hiányzik. Testmozgásnak is jó a kocogás, de az alakformálás mellett szellemi és lelki kikapcsolódásra is alkalmas. Régóta megváltozott a szólás, amely ma már így hangozhat: „Nem szégyen a futás, és még hasznos is!” – vallja Anikó, hozzátéve: az „Ultra Tisza-tó 126”-ot tiszafüredi rajttal és tiszafüredi céllal írták ki úgy, hogy oda-vissza kétszer kellett a közel 65 kilométeres tó körüli távot a gáton és az új poroszlói hídon megtenniük.

A „Szolnoki csajok” vegyes csapatának egy része (balról): Csabai Anikó, Mohácsi Teodóra, Csabai Ildikó, Sléder Anikó és Szendrei András. A képről hiányzók (Mészáros Dóri, Mészáros Ágnes, Makainé Nagy Marianna és Polgár Sándor
Fotó: Beküldött fotó

– Az első futónk reggel 8 körül indult, az utolsó este 10 körül ért célba. Váltófutásban versenyeztünk, valaki 5, mások 20 kilométert bevállalva. Többször volt holtpont a nappali 35 fokos hőségben, de mindenki tisztességesen letudta a távját – foglalta össze versenyüket Csabai Anikó.

A „Szolnoki csajok” idén is a Messengeren szerveződtek össze, a csapatkapitány, Kissné Sléder Anikó jóvoltából. A nyolcfős csapat: Mészáros Dóri, Sléder Anikó, Mo­hácsi Teodóra, Csabai Ildikó, Szendrei András, Mészáros Ágnes, Csabai Anikó, Polgár Sándor és Makainé Nagy Marianna. Aki tüzetesen olvas és számol, az meghökkenve tapasztalhatja, hogy a kilenc(!) csajnév között két fiúé található! Miért is? – kérdeztük Sléder Anikót.

Fotó: Beküldött fotó

– Nem tudtuk a tavalyi színtiszta csajos csapatunkat összeállítani, betegségek és egyéb elfoglaltságok miatt, ezért kénytelenek voltunk „befiúzni”. Köszönet nekik a segítségért, illetve köszönet Nagy Mariannának is, aki eredetileg más egyéni távot vállalt volna, ami elmaradt. Ám egy nyolc kilométeres szakaszt a mi csapatunkkal együtt futott, ezért ő is most tiszteletbeli „Szolnoki csaj” lett.

Sikeresen szerepeltek a versenyen

A 8–10 fős női csapat kategóriában a „Szolnoki csajok” a kiváló nyolcadik helyet érték el. Egy másik csapat, a négyfős nők mezőnyében, az egykori kiváló kosaras, ma már kiváló fogorvos, dr. Telepovszki Ágnes vezette SzolnOK ’Girls pedig első lett. Ezúton is gratulálunk mindkét csapat sikeréhez!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!