JÁSZKUNSÁG

2020.10.21. 11:30

Rengeteg munkát ad az októberi, novemberi időszak a ház körül

Virághagymák ültetése, komposztkészítés, új ágyások ásása és szántás – elő kell készíteni a földet az új évszakra! Ősszel a kerti munkák is sorakoznak, a szárazabb időjárást és a lombhullást kivárva lehet felkészülni a télre. Ez a különleges időszak alkalmas arra is, hogy fákkal és virágokkal bővítsük a kiskertet. Lakatos László csataszögi kertésszel beszélgettünk a legfontosabb teendőkről.

P. Pusztai Nóra

A sövény karbantartása ősszel is elengedhetetlen!

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Ősszel a kiskertekben és gyümölcsösökben is sok munka van. És bár egyre gyakrabban esik az eső, és úgy tűnik, a növények lassan a téli álomra készülnek, az ilyenkor elvégzett teendők segítik a tavaszi újraébredést. Az egyik legfontosabb például a gyep karbantartása.

Fontos a gyep szellőztetése, ma már géppel is végezhető

– A kiskertek többségét fű borítja, ennek szellőztetése elengedhetetlen feladat. A folyamat egy speciális géppel végezhető, ami olyan, mint egy fűnyíró. Az elhalt növényi részeket felszedi, ezzel felszabadul a föld, a talajt átjárja a levegő, így a felület nem gombásodik. A gyepet érdemes fűmaggal és műtrágyával is felszórni – kezdte a teendők felsorolását a csataszögi Lakatos László, aki több mint húsz éve dolgozik kertészként.

A fák lemosó permetezése segíthet az élősködők ellen

Az ősz egy olyan különleges időszak, amikor fákkal és virágokkal egyaránt bővíthető a birtok, de sok növény esetében a visszavágás ideje is ekkor jön el, melyre szükség van ahhoz, hogy a levelesek esztétikusak és egészségesek maradjanak, megkönnyítve a tavaszi lombkorona-alakítást.

– A gyümölcsfák esetében érdemes lombhullást követően lemosó permetezést alkalmazni, ami gyéríti az élősködőket, az áttelelő rovarokat és kártevőket – mondta a szakember. – Itt az ideje annak is, hogy a kertet körbeölelő sövényt is visszavágjuk, így ugyanis rügyfakadáskor teljes pompájában tündökölhet majd a térhatároló. Oda kell viszont figyelni arra, hogy a felület egységes maradjon, ne legyen lyukas – tanácsolta a kertész, aki szerint a lehullott levelek összeszedése is elengedhetetlen.

A sövény karbantartása ősszel is elengedhetetlen!
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Egész esztendőben érdemes összeszedni a leveleket

– A lomb összeszedése az egész évszakon átívelő munka, melyet folyamatosan kell végezni. Nemcsak azért, hogy ne csúfoskodjon, hanem, hogy kapjon levegőt a talaj, és ne rohadjon be a gyepfelület a levelek alatt – részletezte. Hozzátette: egy konyhakertben leginkább ásással lazítható a terület, az sem hátrány, ha szerves trágyát juttatunk a földbe.

Télen, februárig pihenhet a kert és a kertész is

Főleg az ősz második felére igaz az, hogy az első fagyok beköszöntővel a nem fagytűrő növényeket biztonságba kell helyezni. A cserepes és a dézsás növényeket, melyek a tavaszt és a nyarat a szabadban vagy a teraszon töltötték, itt az ideje védett helyre tenni! Amikor nincs hó, de már nincs lomb, akkor pihen a kert és a kertész, hiszen februárban már kezdődhetnek az év első munkái…

Nehéz évet zártak

– Már a tavalyi év sem volt egyszerű, de az idei mindenen túltesz, meg merem kockáztatni, hogy az elmúlt tíz év legszélsőségesebb időjárása volt. Sokára jött meg a csapadék, nagy volt az aszály, ami a gyümölcsöknek nem kedvezett, de a dísznövények is megsínylették ezt a változékony időjárást. Az akác például egyáltalán nem vagy csak alig virágzott, nem is volt nektár – mondta a kertészkedés mellett méhekkel is foglalkozó Lakatos László. – Kevés gyümölcs termett, emiatt az áruk is igen magas, még az almának is, a dióról már nem is beszélve – fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!