Erdős Viktor

2020.10.21. 14:00

Vakoknak tanít informatikát a diplomás, karcagi hegedűművész

Látássérültként is lehet teljes életet élni. Akkor is, ha emellett valaki még hallókészülék használatára is szorul. A karcagi Erdős Viktort mindez nem akadályozza abban, hogy elérje céljait. A huszonöt esztendős fiatalember zenei diplomát szerzett, sorstársainak informatikát oktat, és múlt hónapban meg is házasodott.

Kovács Berta

Erdős Viktor szívesen fellép az egyesület rendezvényein

Fotó: Nagy Balázs

– Óvodáskoromban fedezték fel, hogy gond van a hallásommal. Száj­padhasadékkal születtem, ami kihatással volt rá a könnycsatornákon keresztül. E problémámból adódóan lett kétoldali idegi hallásvesztésem.

– A látássérülésem pedig édesanyám révén örökletes, de nálam első osztályos koromig nem okozott gondot. Az iskolában viszont rövidlátást gyanítottak nálam a tanárok, mert nagyon hunyorogtam, nehezen tudtam elolvasni, amit a táblára írtak. Ekkor lettem szemüveges, azzal jól is láttam. Magas szemnyomást, glaukómát is megállapítottak nálam – avatott be betegségeinek kezdeteibe Viktor.

Erdős Viktor szívesen fellép az egyesület rendezvényein
Fotó: Nagy Balázs

– Aztán Debrecenben, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanultam, ott jöttek a komolyabb nehézségek. Bal szememen levált a retina, amit többször is műtöttek, de nem sikerült megmenteni a látásomat. Az egyetemi évek alatt, 2018 tavaszán pedig levált a jobb szememen is a retina, négy műtét után nagyon minimális perifériás látást sikerült megmenteni. Ez arra elég, hogy nagyon rövidke szöveget a telefon képernyőjén el tudjak olvasni, ha sötét alapon világos színűek, és nagy méretűek a betűk. Hosszabb szöveget viszont már felolvastatok beszélő szoftverrel.

– A laptopnál viszont már a billentyűzet miatt eleve nem is tudok kellően közel hajolni a monitorhoz, hogy olvassak. A közlekedéshez fehér botot használok, csak bizonyos fénymennyiségnél látok valamelyest, ha erős a napfény, minden tejfehérnek látszik, ha meg szürke az ég, mivel szürke az aszfalt is, egybeolvad minden. De Karcag, ahol élek, nem túl nagy város, ott elég jól tájékozódom – vallotta meg.

Gondjai azonban nem gátolták meg abban, hogy tanuljon, diplomát szerezzen.

– Még az óvónőm fedezte fel, hogy jó a ritmusérzékem. Férje, Mészáros Ferenc hegedűtanár volt, elhozta a legkisebb hegedűt, amit talált, hogy kipróbáljam. Utána azt mondta a szüleimnek, hogy nekem zenélnem kell, nagyon nagy tehetségem van hozzá. Így indult zenei pályafutásom. Gyakoroltam, zenei középiskolába mentem, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán diplomáztam hegedű szakon az idén.

Eddig azonban rögös út vezetett, ám jól vette az akadályokat.

– Zenetanulásom során is sok nehézséggel kellett szembenéznem. Mészáros Feri bácsi időközben elhunyt, ami erősen érintett, mert szinte nagypapai viszony alakult ki közöttünk. Az őt követő, jó tanárnőm, hamar elment gyesre. Utána olyan tanárom volt, aki rettentően halkan beszélt, gyengén hallóként nem értettem, nem is tudtunk együtt dolgozni. De jött egy oktató, akivel megtaláltuk a közös hangot. Nyolcadikos koromban pedig megkaptam az első hallókészülékem.

– Az egyetem alatt is jöttek a nehézségek. Egy ortopédiai műtéten estem át 2016-ban, és sokáig vacilláltak az orvosok, hogy a csontdaganat rosszindulatú-e vagy sem. Utána egymást követték a szemműtétek. Végzősként pedig meghalt a fő tárgyam tanára, és az utolsó félévében kellett egy új tanárral gyorsan összehangolódni. Ráadásul ekkor jött be a koronavírus is, így személyesen csak kétszer tudtunk találkozni. Gyakoroltam, felvételt készítettem, és online elküldtem neki, így érintkeztünk. Szerencsére sikerült a vizsgám.

– De kaptam nagyon sok támogatást is, családtól és az egyetemen is. Megtapasztaltam, ha az ember pozitívan áll a világhoz és másokhoz, ezt a pozitívumot fogja visszakapni! – összegezte a friss diplomás hegedűművész.

Viktor egyébként idén szeptemberben házasodott össze teljesen egészséges szerelmével, akit még a kollégiumban ismert meg. Most egy saját lakásra gyűjtenek. Természetesen majd gyermeket is szeretnének.

Sorstársait oktatja a fiatalember

Viktor 2018 májusa óta dolgozik a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok megyei Egyesületénél. 2019 májusától a szervezet Elemi Rehabilitációs Központjában oktat informatikát, számítógép- és okostelefon-használatot a látássérülteknek.

Kisgyermekkora óta vonzódik a számítástechnikához, érettségit is tett informatikából, majd elvégzett egy ECDL-tanfolyamot. A legelső, akinek segített használni ezeket az eszközöket, a szintén látássérült édesanyja volt.

– Én is rászorulok ezekre, így nem volt kérdéses, hogy a zene mellett az informatikával is foglalkozzam, tudásomat pedig sorstársaim segítésére fordítsam – mondta Erdős Viktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!