Rákóczi Szövetség

2021.06.29. 19:55

Szorosabbra fűzik az együttműködést Rákóczifalván

A napokban a Rákóczi Szövetség elnöke látogatott Rákóczifalvára a közösség helyi szervezetének meghívására. Egyeztettek együttműködésük szorosabbra fűzéséről, a korábbi programok újbóli beindításáról, valamint a jövőbeli tervekről is.

Kovács Berta

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (jobbról a második) a jövőbeni tervekről is egyeztetett vendéglátóival

Fotó: Mészáros János

A több mint három évtizede működő Rákóczi Szövetség több mint 28 ezer tagot számlál és félezernél is több helyi szervezettel rendelkezik Kárpát-medence-szerte. Célkitűzésük, hogy lehetőségeiket felhasználva segítsék a magyar közösségek, a magyar kultúra és nyelv ügyét, kiemelt célcsoportjuk a fiatal korosztály, melynek számos táborozási lehetőséget is biztosít.

– Két héttel ezelőtt többedmagammal Sátoraljaújhelyen vettem részt egy rendezvényen, ahol Csáky Csongor úr, a szervezet elnöke is jelen volt, akivel elbeszélgettünk, és abban maradtunk, hogy ellátogat Rákóczifalvára – idézte fel az előzményeket a falvai szervezet vezetője, Biró Tiborné. Néhány napja sor is került a látogatásra.

A Rákóczi-szabadságharc kitörésének 318. évfordulója alkalmából közös koszorúzást tartottak a főterén álló Rákóczi-szobornál, majd egyeztettek a szövetséggel való szorosabb együttműködésről, korábbi hagyományos rendezvények újraélesztésének lehetőségeiről.

– Számos közös programban gondolkodunk, hiszen fontos, hogy a fiataloknak jó példát mutassunk, és a szervezet erre kiváló lehetőségeket biztosít – hangsúlyozta a helyi csoport vezetője. Elmondta, korábban voltak is már helyi kezdeményezések, majd a helyzet úgy hozta, hogy ezek egy időre kényszerűségből háttérbe szorultak. Most viszont szeretnék újjáéleszteni a programokat, a kapcsolatot megerősíteni.

A szövetség tulajdona a Sátoraljaújhelyen működő Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont. Idén júliusban tíz falvai gyermek is lehetőséget kap, hogy itt ingyen táborozhasson.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (jobbról a második) a jövőbeni tervekről is egyeztetett vendéglátóival
Fotó: Mészáros János

A szövetséghez hasonlóan Falva is a fejdelem nevét viseli, így kiemelt jelentőséget kell kapnia a Rákóczi-hagyományok ápolásának. A felújított Macimúzeumban kialakítandó Rákóczi-szoba is ezt a célt szolgálja. A látogatás zárásaként Csáky Csongor a helyiség korabeli tárgyi anyagának egy részét is megtekintette.

– A szövetséggel való kapcsolat szorosabbra fűzését én is támogatom – nyilatkozta dr. Túróczi Imre polgármester, aki szintén jelen volt a találkozón. – A tíz helyi gyerek utazásának költségét az önkormányzat állja. Azt is szeretnénk, hogy a későbbiekben nálunk is rendezzen táborokat a szervezet. A Rákóczi Ferenccel, a szabadságharccal kapcsolatos rendezvényeinkre is meghívjuk őket – vetítette előre a város első embere.

Az emlékhely látványtervét is megnézték

– Azt reméljük, elnök urat a múzeum megnyitása alkalmával újra köszönthetjük Rákóczifalván – adott hangot bizakodásának Papi Bernadett, a Macimúzeum munkatársa, aki egy Rákóczifalva turisztikai nevezetességeit bemutató összeállítást készített, amit Sátoraljaújhelyre is elvittek. A kiadványban a Rákóczi-szoba mellett az egykori Rákóczi-kastély helyére tervezett emlékhely látványterve is szerepelt. Ezekkel sikerült felkelteni Csáky Csongor érdeklődését a Szolnok melletti város iránt, különös tekintettel a Rákóczi-hagyományokra. Hiszen kevés emlékhely rendelkezik valódi, korabeli érdekességekkel, tárgyakkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!