veszély

2021.08.08. 14:30

Pusztulásra is ítélheti a kacsákat és a hattyúkat az etetés

Sok jó szándékú, állatszerető ember eteti a vízimadarakat, miközben nem is sejti, ezzel mekkora kárt okozhat nekik.

Szarvák Emese

Fotó: Szarvák Emese

A Tisza, a Zagyva, vagy akár a Tisza-tó partján sétálva is tapasztalhatjuk, főleg nyáron, hogy sokan etetik a kacsákat, hattyúkat. Kevesen vannak ugyanis tisztában azzal, hogy a vízimadarak etetése nem ajánlott, felesleges, sőt veszélybe is sodorhatja, megbetegítheti őket. Pálinkás Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnökhelyettese is erre hívja fel a figyelmet: bármennyire is szeretjük őket, az etetéssel nem segítünk, sokkal inkább ártunk nekik.

Mutatjuk is, hogy miért.

Megbetegítheti a madarakat

A növényevő kacsák, ludak, hattyúk alapvetően a parton legelt fűvel és egyéb lágyszárú növényekkel táplálkoznak, ez lényegében télen-nyáron korlátlanul rendelkezésükre áll, változatos táplálékhoz jutnak. Ezzel szemben az emberek nagyrészt kenyérrel etetik őket, ami hosszú távon elég egyoldalú diétához vezet, a madarak egy idő után teljesen fel is hagyhatnak a természetes táplálkozással, mert folyamatosan érkezik a kenyér-adag. Az etetés a fiókákra van a legrosszabb hatással, esetükben a nem megfelelő táplálék visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességet eredményez – ezt hívják angyalszárny-betegségnek –, ami röpképtelenséget, vagy akár a madár pusztulását is okozhatja.

Nem vonulnak el a tél beköszöntével

Szintén nagy veszélyforrást jelent, hogy az etetés miatt a fiatal madarak a tél közeledtével nem vonulnak el, elkényelmesednek. Még akkor sem vonulnak el, mikor a befagyó vizeken egyre kisebb szabadon maradó vízfoltokra szorulnak vissza. Ennek az a veszélye, hogy bár nappal a vízen úszó madarak miatt a víz a fagyhatárt elérve sem fagy be, éjjel viszont, mikor a madarak mozdulatlanul alszanak, hirtelen fagy be ez a lék – a „lihogó”- , csapdába ejtve és pusztulásra ítélve a vízi szárnyasokat.

Növeli az agressziót és a sérülésveszélyt

Az etetés növeli az egyedsűrűséget, ez különösen a fagyok idején egyre szűkülő lihogókban okoz gondot. A bedobált élelemért tülekedő, harcoló madarak között nő az agresszió, ami sérüléseket okoz, ez pedig csökkenti a túlélési esélyeiket a téli hideg időben.

Főleg az etetés miatt a partközelbe szoktatott hattyúk esetében okoz nagy problémát a horgászat. A sekélyebb parti vizekben hosszú nyakukkal elérik a felcsalizott horgokat és önetetőket, amit a veszélyről mit sem sejtve lenyelnek, majd miközben elrepülnek, elúsznak, a megfeszülő és elszakadó zsinór a horgot mélyen a madár csőrébe, nyelőcsövébe vagy gyomrába akasztja.

Alkalmatlan területekre vonzza a madarakat

Szintén az etetés okozta probléma, hogy a madarakat őket természetes úton élelemmel ellátni képtelen, fészeképítésre, fiókanevelésre alkalmatlan egész kis területű vizekre vonzza – például szökőkút, parki tavacska, medencék). Ezek közelében nagy a kockázata annak, hogy alkalmatlan helyekre építik a fészkeiket – például épületek lapostetejére, erkélyekre – ahonnan nagy a leesés kockázata, illetve el is üthetik őket.

Környezetszennyező

Az érintett tavak és folyók szervesanyag-terhelése a madár-túlzsúfoltság miatt nő, a vizek minősége romlik. Az etetőhelyeken kiszórt nagy mennyiségű kenyér- és egyéb élelemhulladék az adott területre vonzza a patkányokat, amelyek a parton járatokat ásva szaporodni is tudnak. Kiirtásuk drága és problémás, ráadásul a vízbe kerülve még az emberre is ártalmas lehet a szer, amivel irtják őket.

- Nemcsak a kenyérhulladék, hanem bármilyen más eredetű szemét is veszélyes a madarakra. Előfordulhat, hogy zacskóval együtt hagyják ott a kenyérmaradékot, a kacsa beledugja a fejét az élelmet keresve, nem tudja leszedni és megfullad – említ csak egy példát Pálinkás Csaba.

Elősegíti a fertőző betegségek terjedését

Az etetőhelyen lévő túlzsúfoltság, az állatok között megnövekedett agresszió, az ürüléküktől és az elpusztult madarak tetemeitől is mind szennyezettebbé váló víz ideális helyzetet teremt a fertőző betegségek terjedéséhez. Ezek közül a legveszélyesebb a baromfikat százezres nagyságrendben elpusztító és akár a mi egészségünket is veszélyeztető, világjárványt okozó madárinfluenza.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatójában még több infót talál a témával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!