KUNSZENTMÁRTON

2021.11.30. 19:58

Cukor és finomliszt nélkül is lehet ínyencségeket sütni-főzni

A kunszenti Mohácsi Bernadett hat éve került kapcsolatba a reformétkezéssel. Saját egészségügyi problémái sarkallták arra, hogy életmódot váltson, azóta kerüli a cukros és fehér lisztes ételeket. Az étrendjében a természetességre való törekvés a legfontosabb.

P. Pusztai Nóra

Már gyerekkorában is szívesen sürgölődött a konyhában Mohá­csi Bernadett, viszont csak hat esztendővel ezelőtt váltott életmódot. Egészségügyi problémái miatt kezdett elhagyni bizonyos alapanyagokat, azóta különleges ínyencségeivel meghódította az internetet.

– Állandó bőrproblémám volt a kézfejemen, és hullott a hajam is, a bőrgyó­gyásznak hosszú idő után sem sikerült megoldani a problémát. Viszont megfigyeltem, hogy a fehér liszt és cukor elhagyásával visszahúzódtak a tüneteim. Az új étrend kialakításában természetgyógyász-belgyógyász segített – mesélte.

Bernadett kedvence a magyar konyha, melynek tipikus fűszerezését időnként némiképp megbolondítja.

– Szeretek kísérletezni, érdekel a vegán és a tejmentes konyha is, hogy mit mire lehet lecserélni, hogyan válhat egészségesebbé az étel – magyarázta.

Az ételek változatosságát a felhasznált alapanyagok sokszínűsége adja.

– Mindenféle friss zöldséget és alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöt, húsokat, vadhúsokat, halat, friss és szárított fűszernövényeket, almaecetet, igazi citromból facsart citromlevet, útifűmaghéjat, chiamagot, teljes kiőrlésű tönkölybúzadarát, zabpelyhet, magvakat használok. A lisztek esetében a teljes kiőrlésűt, barna rizs-, zabpehely-, csicseriborsó- és bambusztrostlisztet részesítem előnyben – fejtette ki, majd hozzátette: az utóbbi időben a torták esetében szívesen dolgozik kölestúróval.

Amennyiben lehet, az alapanyagokat is maga készíti, így például rizstejet főz. Saját kertjében a különlegesebb növények – torma, fekete ribizli, füge, piszke – és fűszernövények – zsálya, menta, kakukkfű, bazsalikom, majoránna, tárkony – teremnek meg. Receptjeit szívesen ajánlja cukorbetegség vagy egyéb megbetegedések esetén.

Mohácsi Bernadett éppen cukkinikenyeret szeletel, mely elmondása szerint szendvicsalapnak is kiváló
Fotó: Gulácsi Ferenc

– Szeretem megtapasztaltatni, hogy az egészséges étel is lehet szép és finom. Kis kreativitással szebbé tehető a tányér, akár megszerethető egy-egy nem kedvelt alapanyag is – hangsúlyozta.

Még az ő konyhájában is előfordul, hogy egy-egy étel félresikerül, ekkor sem csügged, mivel alapelve, hogy nem dob ki semmit, újragondolja a terveit.

– Vegán kókuszkockának indult a sütemény. Mikor sütés után megláttam a piskótát, azt hittem, rosszul leszek, aztán vettem egy nagy levegőt. Szóval, a piskótákból fánkszaggatóval néhány darabot szaggattam ki. Ezeket kettévágtam, megkentem lekvárral a közepét és a tetejét, a csokimázat evőkanál segítségével tettem rá. Vegán Sacher-tortácska és Sacher-pohárkrém lett belőle, mondanom sem kell, végül elfogyott minden – avatott be Bernadett félresikerült édességének történetébe. – Mindenkivel előfordul, hogy éppen nem a legszebb az étel, de egy kis kreativitás, és gond egy szál se – javasolta a lelkes hobbiszakács.

A praktikus, változtatható receptek híve

Mohácsi Bernadették konyhájában a főételek, tészták, kenyerek mellett készülnek szörpszerű levek, lekvárok, befőttek és krémek is.

– Kedvelem a praktikus recepteket, amikor a leírásból egy-egy hozzávaló lecserélésével többféle étel is elkészíthető. Ilyen például a linzer, ami pitetésztára is alkalmas. Másik kedvence a rántásos rétes, amibe ha darát tepertőt teszünk, lehet kréker vagy pogácsa – mesélte a kunszentmártoni Mohácsi Bernadett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!