Túrkeve

2022.09.28. 11:25

Nehéz várandósság után korababaként érkeztek Herczegh-Lakatos Lilla fiai

Teljes fordulatot vett Herczegh-Lakatos Lilla élete. A túrkevei születésű fiatal hölgy három évvel ezelőtt a Magyarország Szépe verseny közönségdíjasa lett, azóta is mindennapjai része volt a modellkedés, számos fotózáson részt vett. Manapság azonban inkább ő készít fényképeket, méghozzá két csodálatos babáról, az ikerfiairól.

Rimóczi Ágnes

Herczegh-Lakatos Lilla és ikrei

Forrás: Beküldött fotó

– Anya lettem, ráadásul „koraanya”! Extrém koraszülöttek voltak a drágáim, igazi hősök, küzdeni akarásuk csodával határos. Elmondhatatlan érzés, hogy én segíthetem őket ebben, na és persze a férjem. Család lettünk – vág a történetük közepébe a fiatal édesanya. – Nem volt egyszerű, de amikor a fiaimra nézek, mindig azt mondom, minden perc megérte – teszi hozzá.

A túrkevei születésű Herczegh-Lakatos Lilláról rengeteg kép készült az elmúlt években, modellkedett, szépségversenyeken indult. Nem volt számára idegen, hogy fotózzák, ám az elmúlt időben kevesebbszer kapták lencsevégre.

– Biztos mindenki azt gondolja, hogy egy modellről rengeteg kismamafotó készült, nálam nem így volt. Akkor más volt a fontos, sajnos ugyanis problémás volt a várandósságom.

Egy orvos sem jósolt nekünk sok esélyt egy ritka, egypetéjű ikreseknél előforduló betegség miatt. Az úgynevezett iker- iker transzfúzió egy véráramlási rendellenesség.

– Nálunk egy méhlepényen osztoztak s fiúk, ereik összekötődtek és ezen keresztül az egyik baba donorként „működött”, a másik recipiensként, befogadóként. A donor babának általában csökken a magzatvize és lemarad a fejlődésben, kezeletlenül elhal. A befogadó pedig a fokozott keringés miatt rengeteg magzatvizet termel, ami miatt a burok megrepedhet, vetélés vagy koraszülés alakulhat ki, illetve a fokozott keringést a szív nem bírja, így súlyos szívelégtelenség is kialakulhat.

Egy méhen belüli speciális műtéttel lehet helyreállítani, amit Európában két helyen végeznek, Grazban, illetve Pécsen dr. Molnár Gábor a specialistája ennek.

– Nálunk a huszonkettedik héten annyira sok volt a magzatvíz az A babánál, hogy elkezdett nyílni a méhszájam. Nyitott méhszájjal viszont nem lehet műteni, mert az biztos vetélés. Így egy sürgősségi amniocentézist, vagyis magzatvízlebocsájtást végeztek, hogy tehermentesítsék a méhem, s ne nyíljon tovább a méhszáj. Nagy volt a kockázat, de csak így volt esélyünk – meséli Lilla.

Herczegh-Lakatos Lilla ikreinek küzdeni akarása csodával határos
Forrás: Beküldött fotó

A beavatkozásnak köszönhetően rendeződött a magzatvíz, ám a kismama továbbra is nyitott méhszájjal kóros vérszegénységgel, kétoldali vesetágulattal és egy cisztákkal teli petefészkekkel feküdt a kórházban, ahol rengeteg antibiotikumot kapott.

Végül megtörtént, ami extrém ritkán fordul elő: „megcserélődött” a recipiens és a donor baba.

– Egy hét alatt teljesen más lett a felállás. Május 7-én, miután egész nap vizsgáltak, s már vajúdtam, este nyolc órakor közölte a doktor úr, hogy a babák nem élik meg a másnapot, ha azonnal nem születnek meg. Még a huszonnyolcadik hetet se töltöttük be, de nem volt választás. Sürgősségi császárt végeztek, este kilenc óra tizennégy perckor 850 grammal született meg Teofil, egy perccel később pedig Eliot, aki 990 gramm volt – emlékszik vissza Lilla.

Ahogy a huszonhat esztendős édesanya mondja, ekkor kezdődött a csatájuk második ütközete. Három kórházat „jártak be”, végül a negyedik utuk vezetett haza július 14-én, hatvannyolc kórházi nap után.

– Hála az Úrnak a babáim egészségesek, ennek ellenére persze sok vizsgálatra járunk, sokat kell tornáztatnunk őket, hogy behozzák a lemaradást. A férjem, Jani szerencsére itthonról dolgozik, rengeteget segít, csodálatos apuka. Az első hat hétben az anyukám és az anyósom itt volt velünk, számíthatok rájuk most is, de a „saját lábunkra kell állnunk”, igyekszünk mindent megoldani magunk.

Szeretném minél hosszabb ideig anyatejjel táplálni őket, hogy egészséges, nyugodt kiegyensúlyozott és boldog életük legyen. Úgy gondolom jó úton haladunk, hogy mindez teljesüljön

– teszi hozzá mosolyogva a fiatal édesanya.

Készülnek az első családi fotózásukra

Teó és Eliot egész napos elfoglaltságot ad a Herczegh szülőknek.

– Már kezd kialakulni a napirendünk. Öt hónaposak lesznek, korrigáltan azonban még csak kettő, így még sok az alvásigényük. Nagyjából fél nyolc körül ébrednek, délelőtt még alszanak egy nagyot. Délután kétszer-háromszor is szundítanak, de persze ezek ritkán sikerülnek egyszerre, és ha felváltva alszanak, akkor az egész napom róluk szól. Nagyjából három óránként szopiznak, de természetesen igényük szerint kapnak enni. Este pedig egy kis játék, torna, fürdés, vacsora és alvás – mesél egy átlagos napról Lilla, aki emellett vezeti a háztartást is.

A férje otthon dolgozik, saját marketing ügynökségüknél, korábban Lilla is vele dolgozott dizájnerként.

– Mostanában naponta csak három percre jutok be az irodába, több időt töltök a mosógép előtt. Egyszóval az életem megváltozott, nem a vállalkozás, a fotózások és a szépségápolás körül forog minden – mondja Lilla, s mosolyogva hozzáteszi: – Igaz, hamarosan lesz egy közös fotózásunk, ami egyelőre még rejtély, hogy valósul majd meg!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!