UNICEF

2022.12.02. 13:55

Elszántan képviseli a legifjabbak jogait két abonyi diák, Vivien és Ramóna

Az UNICEF több mint 190 országban dolgozik a gyermekek jogaiért, testi-lelki jóllétéért, emellett hosszú távú humanitárius és fejlesztési programokat nyújt a fejlődő országokban élő gyermekeknek. A szervezet hazai küldetését június óta segíti fiatal nagykövetként az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium két tanulója. Karsai Viviennel és Kapai Ramónával feladataikról és különleges tisztségükről beszélgettünk.

Hartai Gergely

Kapai Ramóna (balra) és Karsai Vivien UNICEF-nagykövetek

Fotó: Hartai Gergely

Hogyan lesz valakiből fiatal nagykövet?

Kapai Ramóna: – Nevelőanyukánk látta meg a hirdetést, amelyben fiatal nagyköveteket keresett az UNICEF Magyarország. Megkérdezte tőlünk, hogy volna-e kedvünk pályázni. Nagyon örültünk a lehetőségnek, s úgy döntöttünk, belevágunk. A pályázatnak tartalmaznia kellett egy háromperces videót és egy önéletrajzot. A kisfilmben elmondtuk, miért szeretnénk csatlakozni az UNICEF-hez. Végül sikerrel jártunk, egy több körös felvételin válogattak be minket a tizennyolc hazai nagykövet közé.

Karsai Vivien: – A feladatunk elsősorban az, hogy korosztályunk hangjai legyünk, azaz, hogy továbbítsuk a minket érintő problémákat a felnőttek felé. Mi, fiatalabbak ugyanis sok mindent másként gondolunk mint ők, más szemszögből látjuk a világot.

Milyen belső indíttatásból pályáztak?

Kapai Ramóna: – Mindketten a gyermekvédelmi rendszerből jövünk, ezért is szeretnénk segíteni a fiataloknak, hogy helyes életképük legyen 18 éves koruk után, és átlássák, milyen szakterület érdekli őket igazán. Én magam nemrég kerültem be az UNICEF Magyarország Kilátó Élményprogramjába. Ez a kezdeményezés olyan gyerekekre fókuszál, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, elhanyagolás miatt, vagy azért, mert olyan rossz életkörülmények között éltek, hogy az veszélyeztette a fejlődésüket. A program keretében legutóbb tíz főt vittek el egy lányotthonból a budapesti Ritz Szállóba, hogy megmutassák, milyen egy ilyen helyen dolgozni. A világszervezeten belül különféle programokhoz csatlakozhatunk, illetve saját magunk is létrehozhatunk ilyeneket...

Karsai Vivien: – Nagyon szeretem a gyerekeket, és sokáig úgy is volt, hogy olyan pályát választok, amelyben nagy szerepe van a velük való törődésnek. Ez az irány aztán változott – életemet a média világában képzelem el – ugyanakkor a legifjabbak támogatásáról nem mondok le.

Kapai Ramóna (balra) és Karsai Vivien UNICEF-nagykövetek iskolájuk, a Kinizsi Pál Gimnázium igazgatónőjével, Stummer-Mészáros Bernadettel
Fotós: Hartai Gergely

Az UNICEF Magyarország számos programmal segíti a gyerekek boldogulását hazánkban. Terveznek-e önálló kezdeményezéseket?

Karsai Vivien: – Mindig rendelkezésre állnak olyan  programok, mint amilyen az Ébresztő-óra is. Az érzékenyítő akció fő küldetése, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban. Saját programom keretében a családon belüli addikciókkal szeretnék foglalkozni. Nem elsősorban azzal, amikor a gyerekek kerülnek függőségi helyzetbe, sokkal inkább azzal, amikor a szüleik függősége okoz problémákat, vagyis ahol a szülők alkoholisták vagy drogfogyasztók. Arra irányítanám rá a figyelmet, hogy hová fordulhatnak a fiatalok, és a körülmények ellenére hogyan tudják megfelelően élni az életüket. A saját programjainkat várhatóan jövőre kezdjük el.

Kapai Ramóna: – Közös a munkánkban, hogy a gyermekek jogait védjük. S mivel a gyermekvédelemből jöttünk, ezért a programjaink a rendszerben lévőkhöz kapcsolódnak. Mint említettem, országszerte tizennyolc fiatal nagykövet végzi munkáját, közülük én vagyok a legfiatalabb. A tisztségünket alapesetben 21 éves korig lehet betölteni.

Nemrégiben egy nagyszabású rendezvényen vettek részt...

Kapai Ramóna: – Így igaz. November 20-án volt a 33. évfordulója annak, hogy 1989. november 20-án az ENSZ közgyűlése elfogadta a gyermekjogi egyezményt, mely jogokat és kötelezettségeket egyaránt rögzít. Az UNICEF fiatal nagykövetei a jeles alkalomból egy klímakonferenciát rendeztek Budapesten, a Telekom Székházban. Az eseményre neves szakértők is eljöttek.

Karsai Vivien: – Az én témám „A klímaváltozás hatásai a természetben” címet viselte, melyet panelbeszélgetés formájában jártunk körül. Az egész programnak az adta az apropóját, hogy hogy a nyár folyamán az UNICEF Magyarország egy reprezentatív kutatást végzett arról, hogy miként érinti a 13-25 év közötti korosztályt a klímaválság. Sajnos meglehetősen nagy százalékuk nyilatkozta azt, hogy szorong emiatt. Az aggasztó eredményekre válaszul az UNICEF Magyarország elindította Klímahősök programját, amelyben mi fiatalok nagyszerű lehetőséget kaptunk, hogy szakértőktől kérdezhessünk a témában és elmondhassuk nekik aggodalmainkat. 

Ha a nagykövet szót halljuk, akkor olyan személy jut eszünkbe, aki hazáját egy másik országban képviseli. Mit jelent fiatal nagykövetként dolgozni?

Kapai Ramóna: Ez a szerepkör természetesen nagyban különbözik egy hivatásos nagykövet tevékenységétől. Mi tizennyolcan igazi családként működünk. Számunka azért is volt nagyon fontos, hogy bekerüljünk a nagyköveti programba, mert a gyermekvédelemből eddig senki sem képviseltette magát a nagykövetek között, holott Magyarországon 23 ezer gyermek él a hálózatban. Igyekszünk minél többféle témában megnyilvánulni, hallatni a hangunkat. Így volt ez az állami gondoskodásban élő gyermekek napján is.

Karsai Vivien: – Engem az ösztönöz, hogy ifjú nagykövetként igenis sokat tudunk tenni másokért. Ha csak néhány embernek segítünk a programjainkkal, már nagyot léptünk előre. Azt gondolom, nehézségek egyelőre nincsenek a munkánkban. Hisszük, hogy egy tanulási folyamat elején járunk, és sok-sok izgalmas kihívás áll még előttünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!