Döntés

2023.05.08. 09:43

Mozsár Lászlóné, Jászágó polgármestere kapja idén a Jászok Nobel-díját

A harminckettedik alkalommal kiírt Jászságért Díjra nyolc javaslat érkezett.

Illés Anita

Mozsár Lászlóné polgármester a megújult jászágói “Öregházat” dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke társaságában adta át

Fotó: Pesti József

A „Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma a 2023. évi Jászságért Díjat, s a vele járó egymillió forint elismerést Mozsár Lászlóné Jászágó polgármestere részére ítéli oda, a község helyi értékeinek összegyűjtése, a jászsági hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként – tájékoztatta hírportálunkat dr. Dobos László, a „Jászságért” Alapítvány alapítója, a kuratórium tagja. Közleményében bemutatta a díjazott életútját, munkásságát és a kuratórium döntésének indokait.  

– Mozsár Lászlóné Paksi Mária 1948. május 14-én született Jászdózsán. Négyen voltak testvérek. Az általános iskolát szülőfalujában, középiskolai tanulmányait Budapesten végezte. 1969-ben költözött Jászágóra, amikor férjhez ment. A lakosság első perctől fogva befogadta a közösségbe. Két fiúgyermeküktől öt unokájuk született. 2015-ben megözvegyült – tudtuk meg. Tanulmányai során középfokú könyvtárosi szakvizsgát tett, majd népművelés területén szerzett felsőfokú képesítést. Később Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán népművelő és általános művelődésszervező szakon kapott diplomát. Jászágón a könyvtár, majd a művelődési ház igazgatójaként dolgozott 2002-ig, amikor megválasztották a falu polgármesterének.  

– Mozsár Lászlónénak polgármesterként és magánemberként is szívügye a hagyomány ápolás. Arra törekszik, hogy Jászágó következő nemzedékeinek átadja azt az örökséget, melyet az elődök a maiakra hagytak. Kitartóan ragaszkodik a múlt örökségéhez, jól ismeri a jelenkor valóságát és ezekből építi a település jövőjét. Megírta és 2019-ben közreadta Jászágó történetét. Jászágó hagyományai gyűjtésében és megújításában Mozsár Lászlóné – együttműködve néhai Macsi Sándor Jászságért Díjat iskolaigazgatóval – meghatározó szerepet vállalt. 

Az egyedülálló helytörténeti gyűjtemény az őskortól napjainkig mutatja be a település történetét. Az iskolatörténeti gyűjtemény közel másfél évszázadot fog át. A falubeliek által „Öregháznak” becézett tájház kétszáz éves épülete sikeres pályázatnak köszönhetően 2022-ben született újjá. Úttörő szerepet vállalt az egykori jászsági szüreti felvonulások újjáélesztésében. Állandó támogatója a lovas hagyományokat felelevenítő fogathajtó versenynek. Közmegbecsülésnek örvendő polgármesteri munkája mellett sokat tett azért, hogy a településen aktív civil közösségek működjenek. Munkásságát 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetéssel ismerték el. 

Mozsár Lászlóné a jászsági hagyományok átadása terén végzett önzetlen szolgálata alapján méltó arra, hogy életműve elismeréseként a Jászságért Díj kitüntetettje legyen – méltatták értékteremtő munkásságát. A 2023. évi Jászságért Díjat 2023. július 1-jén, az elszármazott és otthon élő jászok 27. világtalálkozóján, Jászdózsán adják át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!