Balla Tibor

2023.06.20. 17:00

Újabb elismerést zsebelt be a kunszentmártoni tekerőlantos

Balla Tibor tekerőlantjával ismét elkápráztatta a zsűrit, ezúttal az Ifj. Vigh Sándor - Emlékdíjas Nemzetközi Népzenei Verseny fődíját nyerte el. A bírák az értékelés során úgy fogalmaztak, hogy olyan stílusosan tükrözte előadásában a dél-alföldi népdalokat, hogy nem volt vitás, ki kapja a fődíjat.

P. Pusztai Nóra

Balla Tibor a vármegyei rendezvényeken rendszeresen húzza a muzsikát

Fotó: Mészáros János

Hol citerával, hol tekerőlanttal tűnik fel a vármegye több pontján Balla Tibor, kunszentmártoni népzenész. A muzsika hamar az élete részévé vált, számos megméretésen bizonyította már tehetségét. Legutóbb Püspökladányban, az ifj. Vigh Sándor-emlékdíjas Nemzetközi Népzenei Versenyen állt színpadra, ahonnan a fődíjjal térhetett haza. A megméretést minden évben megrendezik, a közel kétszáz népzenész az ország számos pontjáról érkezett.

– Nagyon jó volt a hangulat, mindenki előadta a műsorát, a zsűri meg döntött az arany, ezüst és bronz sorsáról, nah meg a fődíjról, amit a népzenész az élete során mindössze egyszer nyerhet el. Az ifj. Vigh Sándor-emlékdíjas Nemzetközi Népzenei Verseny fődíjasa címet egész életemben viselhetem – mondta büszkén Balla Tibor.

Évtizedek óta tekeri a lantot, bár az első hangszere a citera volt, attól sem szakadt el teljesen.

Egy öreg bácsival Tiszaalpáron készítettük az első hangszeremet, majd egészen Jászberényig utaztam, hogy megtanuljam megszólaltatni, nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, széleskörű tudás kell hozzá

– magyarázta.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Balla Tibor az egyetlen, aki a tekerőlanton húzza, rendszeres vendége a szolnoki Helyi termékek vásárának, de még a Kevi juhászfesztiválnak is. A közönség szórakoztatására csak ül és húzza a muzsikát, a repertoárját magyar nóták, egyházi énekeket, népdalok és alföldi szólamok színesítik.

Tekerőlantját Magyarország címere és a Kunszentmárton felirat díszíti 
Fotó: Mészáros János

– A tekerőlant múltja nagyon régre, a magyar hagyományokhoz nyúlik vissza, én ezt szeretem benne a leginkább és bár sok mindent el lehet játszani rajta, igazán mégis az alföldi hangzások hangszere – fogalmazott.

Hozzátette, Beethoven Örömódáját azért rendszeresen játsza rajta.

Balla Tibor az Arany Páva díjat először 1999-ben nyerte el, azóta többször odaítélték neki, de Vass-Lajos-díjat is nyert. Folyamatosan gyakorol, nincs nap, hogy ne szólaltatná meg a tekerőlantot.

– Úgy készülök a versenyekre, hogy alföldi dalokból összeállítom a listát, amit játszani fogok, megszerkesztem a hangnemet és beállítom a hangszert, erre is ügyelni kell – emelte ki a készülődésről.

Bár hosszasan lehetne csak az elnyert elismeréseit felsorolni, még sosem gondolkozott azon, hogy letegye a lantot.

– Csak irány tovább, el sem tudom képzelni muzsikaszó nélkül – hangsúlyozta Balla Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!