Szoljon podcast

2023.08.10. 19:55

Jönnek a Perseidák, látványos csillaghullás várható hétvégén

Bár már július végén megérkezett, hétvégén lesz a leglátványosabb a Perseidák meteorraj. A látványos égi jelenséget pénteken és szombaton a szolnoki 24 emeletes toronyház tetejéről is meg lehet majd csodálni.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Hullócsillagokat akár egész évben láthatunk, ugyanis szinte minden hónapban feltűnik egy raj. Mégis, az augusztusit tartjuk a legfontosabbnak, leglátványosabbnak, hiszen a Perseidák a legszélesebb meteorraj, melyen nagyon hosszú időn keresztül halad át a Föld – mondta a hamarosan káprázatos égi jelenséget produkáló meteorrajjal kapcsolatban Ujlaki Csaba, az Agóra Csillagkedvelők Klubja, és a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló vezetője.

Mint azt a csillagász ismertette, ezek a meteorrajok vagy még létező, vagy már nem létező üstökösök maradványai, a haladásuk során, a pályájuk mentén szétszóródott porszemcsék, kisebb-nagyobb kődarabok. Amikor ezen keresztül halad át a Föld, a becsapódó porszemcsék felizzanak a légkörben. Ez a jelenség tűnik hullócsillagnak.

– A Perseidák onnan kapta a nevét, hogy radiánsa, vagyis látszólagos kiindulópontja a Perseus csillagkép területén van. Szülőégiteste a 130 éves keringési idejű Swift-Tuttle nevű üstökös, mely legutóbb 1992-ben járt a Föld környékén. Néhány éve haladt át a Föld azon a porhalmazon, mely akkor kilökődött belőle, akkor egy látványos csillaghullásnak lehettünk tanúi – magyarázta a szakember. Hozzátette, bár a „csillaghullás” látványos szakasza augusztus közepén van, de már jóval hamarabb is lehet észlelni.

A Perseidák meteorrajról Ujlaki Csaba, szolnoki csillagász beszélt hírportálunknak
Fotó: Mészáros János

– Ugyan augusztus 11-én, 12-én és 13-án a leglátványosabb, de már július közepén elkezdődik, ekkor járunk a meteorraj szélén, és egészen egy hónapon keresztül egészen augusztus végéig halad át benne a Föld.

Idén augusztus 13-án, nappal éri el a csúcspontját, de már előző éjjel is nagyon szép számban lehet majd látni a hullócsillagokat

– hangsúlyozta Ujlaki Csaba.

Mint megtudtuk, idén a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei TIT Uránia Csillagvizsgáló és az Aba-Novák Agóra közös rendezvénnyel csatlakozott a Szegedről 2020-ban indult Csillagok alatt című országos programsorozathoz.

– A rendezvény neve Egy hét a csillagok alatt, ami idén tíz napra bővült, augusztus 3-tól augusztus 13-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a csatlakozó szervezetek vagy magánszemélyek járdacsillagászatokat, bemutatókat előadásokat tartanak a széles nagyközönségnek országszerte. Ebből az alkalomból két hétvégén tartunk rendezvényeket, ami még előttünk áll, az az augusztus 11. és 12., vagyis a péntek, és a szombat, amikor előadásokkal és csillaglessel készülünk a 24 emeletes tetején. Pénteken 20 órától a Csillagok tulajdonságai lesz az előadás címe, Szabó Szabolcs Zsolt amatőr csillagásszal, melyet csillagles követ. Szombaton pedig 21 órától vászonra vetített űrszimulációt tart Korpás Zoltán, melynek során végiglátogatjuk a Naprendszer égitesteit, kilátogatunk a Naprendszertől a Tejútrendszerbe, bebarangoljuk az univerzumot.

Ezt követően szintén hullócsillagokat lehet majd nézni a toronyház tetejéről, terveink szerint óránként akár 50-60 meteort is meg lehet majd figyelni

– sorolta a programokat.

Mint elmondta, aki nem tud kilátogatni a toronyházba, fényszennyezéstől mentes területen is jól láthatja majd a csillaghullást, melynek leglátványosabb szakaszai este kilenc órától tizenegy óráig, illetve hajnal fél egytől fél három-háromig tartanak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!