Elismerés

2023.10.25. 15:30

Verset ír, színjátszik, fotózik: Polgár Kristóf különös élete

Polgár Kristóf szolnoki költő, egyébiránt színművész és fotográfus – két kortársával együtt – nyerte el idén a Magyar Írószövetség 2019-ben alapított Debüt-díját, mely elismerést a napokban adták át a huszonhat esztendős fiatalembernek. A kitüntető címet még a 2019-ben megjelent „Hamlet retúr” című munkájáért kapta – a bíráló bizottság valószínűleg még most érte utol az ifjú költő verskötetét.

Mészáros Géza

Polgár Kristóf és párja Bulyáki Lili

Forrás: Beküldött fotó

– Nem gondolnám magam furcsa személyiségűnek a tekintetben, hogy intro-, ugyanakkor extrovertált is vagyok – szólaltattuk meg díja kapcsán Polgár Kristófot, aki napjainkban Gombacsikot alakítja Bereményi Géza Eldorádó című színpadi-piaci drámájában a Szolnoki Szigligeti Színházban.

– Minden alkotói műfajban, a költészetben, a színművészetben és az általam közelmúlttól felfedezett fotográfiában ugyanazt keresem, mégpedig az empátiát. A versírásban és a fotózásban visszafogottabban, befelé kutatok és alkotok, a színpadon harsányabban, kitárulkozóan. De ez mind én vagyok. Nem darabolom szét magam, nem osztódom, nem vesz el egyik a másiktól energiát. Tetteim nagy része inkább tovább inspirál, s bár lehet, hogy mások részéről fizikailag fárasztónak tűnhet a munkásságom, engem azonban mentálisan és szellemileg feltöltenek a dolgaim. 

Polgár Kristóf egy korábbi verskötetéért nyerte el a Magyar Írószövetség idei Debüt-díját
Fotó: Beküldött fotó

Nagy örömmel tölt el, ha a színházban a társulattal sikerünk van, de boldogságot érzek, ha egy gondolatfolyamot versként tudok lejegyezni, vagy a nekem kedves pillanatot megörökíthetem a gépemmel. Tisztában vagyok azzal, hogy a világon már az összes híres festményt megfestették, a legszebb költeményeket megírták, a legjelentősebb tetteket végrehajtották már mások, engem azonban továbbra is egy új mű megalkotása érdekel. Ha már nincs egy adott helyen, időben és térben motivációm, akkor tudom, váltanom kell, s keresnem egy új kihívást – foglalta össze saját értékrendjét a szolnoki Debüt-díjas művészpalánta.

Polgár Kristóf 2012-ben kezdte tanulmányait a szolnoki Széchenyi István Gimnázium dráma tagozatán. Először a Szolnoki Szigligeti Színház 2011-’12-es évadában szerepelt, majd később számos szerepet kapott. Gimnáziumi évei alatt előszeretettel szavalt bármilyen városi ünnepségen. A Megavers országos versmondó-versenyen két évben is különdíjas lett. Szülővárosa 2016-ban Szolnok Város Ifjúsági Díját adományozta neki. Szintén 2016-ban felvételt nyert a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által meghirdetett Előretolt Helyőrség Íróakadémiára, melynek napjainkban is a tagja. Első verseskötete 2019-ben jelent meg „Hamlet retúr” címen. Ugyanezen évben végzett Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem színművészet szakán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!