Szoljon podcast

2023.11.05. 19:52

Akár gyógyszerek nélkül is kilábalhatunk a betegségből

Sokak szervezetét megviseli a változékony időjárás. Az ősziesebb, hidegebb napok beköszöntével érdemes tudatosabban figyelni egészségünkre. A szolnoki Sipos Csilla gyógynövényszakértő mestere a házi készítésű gyógymódoknak. A Szoljon.hu podcast vendégét Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő kérdezte.

Köllő Judit

Sipos Csilla – Gyógy és fűszernövény termesztő

Fotó: Nagy Balázs

Bár a nátha nem tartozik a legkomolyabb betegségek közé, mégis nagyon kellemetlen tud lenni, és megnehezítheti mindennapjainkat. A betegségből való kilábalás azonban gyógyszerek nélkül, természetes módon is lehetséges. Megfázás ellen a tea fogyasztása igen hatásos, azonban azt már kevesebben tudják, hogy melyek a legjobb fajták. Sipos Csilla gyógynövényszakértő a teák immunerősítő hatásairól mesélt a Szoljon.hu legújabb podcastjében.

Beköszöntött az ősz, s ilyenkor nemcsak a réteges  öltözködésre és a friss levegőn töltött időre kell odafigyelni, hanem a megelőzésre is 

– fejtette ki Sipos Csilla. 

–  Az immunerősítő gyógyteákat leforrázva, szirupként, vagy akár tinktúraként is használhatjuk, egytől-egyig nagyon jó immunerősítő hatásuk van. Ez utóbbi eljárás is egyszerű, akár saját otthonunkban is elvégezhetjük. A tinktúra azt jelenti, hogy a frissen szedett gyógynövényeket felszeletelve egy sötét üvegben, 50 százalékos gyógyszertári alkohollal három-négy héten keresztül tároljuk, majd leszűrve, cseppentős formában használjuk, kúraszerűen és megelőzésképp is. Ha pedig már megbetegedtünk, akár növelhetjük is az adagokat. 

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért legtöbbször a reggeli órákban javasolják a fogyasztásukat. 

– Az orrfolyás mellett nagyon kellemetlen még a folyamatos köhögés is, ami kétféle is lehet: hurutos vagy száraz. Hurutos köhögésre nyákoldó teákat adunk, szárazra pedig köhögés csillapítót. Hurutos köhögés esetén a hársfa teát ajánlom, ami gyulladáscsökkentő hatásáról is híres. A bodzavirág is tökéletes megoldás erre a problémára, ami köhögéscsillapító hatása mellett nagyon jó lázcsillapító hatással is rendelkezik. A személyes kedvencem a kakukkfű, amely mindkét köhögésre jó megoldás, illetve orrdugulásra is megfelelően lehet vele inhalálni. A teákat érdemes étkezés előtt fogyasztani, mivel éhgyomorra könnyen felszívódnak a hatóanyagok. 

Sipos Csilla elmondta, tapasztalatai alapján mind többen választják a természetes gyógymódokat. 

– Egyre többen keresik, érdeklődnek a gyógynövények iránt – folytatta a szakember. –  Nálam az immunerősítő teakeverékeket és a nyugtató relaxáló teakeverékeket keresik a legjobban. 

Sipos Csilla azt is kiemelte: gyógyteák fogyasztásánál is fontos tudnunk, hogy mi az optimális dózisuk. Be kell tartani az elkészítésre vonatkozó szabályokat (például forrázat, főzet készítése, áztatás), a fogyasztás idejére vonatkozó előírást (étkezés előtt, alatt vagy étkezés után) és a napi adagot sem szabad túllépni, ami általában napi 1-3 csésze, esetleg 1-2 liter tea fogyasztása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!